34 milliárd adót fizethet idén az MTelekom

2012.05.18. 15:19 Módosítva: 2012.05.18. 16:04

A Magyar Telekomnak hozzávetőleg 10 milliárd forint terhet jelent az idén a pénteken elfogadott új távközlési adó, a 2010-ben bevezetett, távközlési szektort terhelő különadóval együtt 2012-ben várhatóan 34 milliárd forint többletadó-kifizetés terheli a Magyar Telekomot – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Mint ismert, az adó mértéke vezetékes és mobil hangszolgáltatás esetében 2 forint percenként valamint 2 forint SMS-enként és MMS-enként. Az adó mértéke magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámok esetében hívószámonként havi 700 forintban, míg az egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 2500 forintban került maximálásra.

A Magyar Telekom a törvényszöveg alapján elvégzett előzetes becslések szerint várhatóan a 2012. július-decemberi időszak után megközelítőleg 10 milliárd forint távközlési adót fizet. A Társaság jelenleg még értékeli az adónak a Csoport üzleti és pénzügyi teljesítményére gyakorolt hatását,
így fenntartja célkitűzését, és 2012-ben továbbra is 4-6 százalékos működéshez kapcsolódó EBITDA csökkenésre számít az új távközlési adó és az egyéb rendkívüli tételek nélkül.

Az új távközlési adótörvény alapján fizetendő, hozzávetőleg 10 milliárd forint teher mellett 2012 végéig hatályban marad a 2010-ben bevezetett, távközlési szektort terhelő különadó is, amely alapján várhatóan 2012-ben 24 milliárd forint különadó kifizetés terheli a Magyar Telekomot.

Korábban a Telenor közölte, az új perc alapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban mindaddig, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik. A Vodafone arra figyelmeztetett, hogy az új adóteher jelentősen visszavetheti a beruházásokat, továbbá forgalomcsökkenést eredményez, ami közvetetten negatívan hat az érintett cégek áfabefizetéseire.