Zsófia
17 °C
21 °C

EBRD: 1 százalékkal esik vissza a magyar növekedés

2012.05.18. 15:49

Magyarországon 2012 egészére 1,0 százalékos gazdasági visszaesést jósol az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Ez valamelyes javulás az idei első, januárban közzétett EBRD-prognózishoz képest, abban ugyanis még 1,5 százalékos magyar GDP-mínusz szerepelt 2012-re.

Mint ismert, a KSH szerint az idei első negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a magyar gazdaság a tavalyi első negyedévvel összehasonlítva. A naptárhatás kiszűrésével számolt adat ennél is rosszabb értéket, éves szinten 1,3 százalékos visszaesést mutat, míg a szezonális hatásokat is figyelve már 1,5 százalék az éves visszaesés. A KSH és az Ecostat úgynevezett gyorsbecslésének szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatai szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal változott a bruttó hazai termék

Magyarországgal kapcsolatban a pénteki EBRD-prognózis azt állapítja meg, hogy az új konvergenciaprogram hangsúlyozza a kormányzati elkötelezettséget a költségvetés fenntarthatóságának helyreállítása mellett, bár az adópolitikai lépések továbbra is terhelik a külföldi működőtőke-befektetők és Magyarország viszonyát. Az EBRD szerint az új EU/IMF-csomagnak nem csupán a refinanszírozási kihívásokat kell majd kezelnie, hanem elő kell segítenie azt is, hogy a további szerkezeti reformok hitelesek legyenek.

Az EBRD  2,0 százalékos recessziót jósol Szlovéniában és Horvátországban is recessziót vár: pénteki londoni becslésében 0,6 százalékos visszaesést jósolt 2012 egészére a horvát gazdaságban. A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott pénzintézet szerint Magyarországon 2013-ban 0,7 százalékos GDP-növekedés várható. A londoni City elemzői közösségében van a friss EBRD-prognózisnál borúlátóbb és derűlátóbb előrejelzés is a magyar gazdasági növekedésre, bár több nagy londoni ház jelezte, hogy a vártnál jóval gyengébb idei első negyedévi - egyelőre előzetes - GDP-adatsor nyomán jelenleg érvényes becsléseinek negatív felülvizsgálatára készül.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai a közép-európai térség több országának e hét eleji előzetes GDP-adatait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott, a szélesebb londoni konszenzustól jóval elmaradó idei GDP-előrejelzéseiket.

A Capital Economics Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt fél százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére. A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői az első negyedévről szóló hét eleji KSH-becslést kommentálva közölték: tekintettel "a negatív meglepetés mértékére", és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre.

A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol 2012 egészére a magyar gazdaságban. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői is azt közölték az előzetes GDP-becslés után, hogy tekintettel a vártnál meredekebb visszaesésre, a ház már hozzákezdett a magyar gazdaság idei egész éves teljesítményére szóló - jelenleg zéró növekedést jósló - előrejelzésének felülvizsgálatához. Pénteki prognózisában az EBRD is kiemelte azt a véleményét, hogy az euróövezeti válság miatt a bank jelenlegi növekedési várakozásaira is további lefelé mutató kockázatok hatnak, mivel ha a valutauniós helyzet bármilyen mértékben romlana az EBRD alapeseti forgatókönyvéhez képest, annak "súlyosan negatív" növekedési következményei lehetnek a bank tevékenységi területét alkotó, átalakuló térség egészében. Az EBRD pénteki prognózisának alapeseti feltételezése az, hogy az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 0,3 százalékkal csökken - vagyis a valutaunió 2012 egészét recesszióban tölti -, jövőre pedig 0,9 százalékkal növekszik.

A bank kidolgozott egy borúlátó forgatókönyvet is: ennek alapján az euróövezeti gazdaság az idén és jövőre is recesszióban lenne, a eurózóna GDP-je 2012-ben 2,5 százalékkal, 2013-ban 1,0 százalékkal esne vissza.