Elfogadta a parlament a telefonadót

2012.05.18. 10:47 Módosítva: 2012.05.18. 10:58

A parlament pénteken döntött a telefonadóról, az új közterhet a kormány által javasolt formában fogadták el. Így annak mértéke sms-enként és kimenő hívásonként minden megkezdett perc után két forint lesz.

A július 1-jétől hatályos törvény alapján az új adót a szolgáltatóknak kell fizetniük, azt augusztustól szedik be tőlük.

A magánszemélyekkel kötött előfizetések után a szolgáltatók legfeljebb havi 700, míg az üzleti szerződések után maximum 2500 forint adót fizetnek, a magánszemélyeknél havonta az első tíz perc beszélgetés adómentes. Szintén mentes a telefonadó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása.

A kormány eredetileg évi 52 milliárd forintos bevételt várt a telefonadóból – és 30 milliárdot erre az évre –, ez időközben, a kedvezmények miatt 44,4 milliárd forintra változott.

Az előterjesztést név szerinti szavazással, a kormányoldali képviselők igen szavazataival fogadta el az Országgyűlés.

Noha az eredeti tervektől eltérően az adót nem a felhasználók, hanem a cégek fizetik, a Telenor már csütörtök este jelezte: amíg a céget egyszerre két különadó sújtja – hiszen év végéig még fizetniük kell a 2010-ben kivetett, az Európai Bizottság szerint uniós jogot sértő, az Európai Bíróság előtt lévő telekomadót is –, addig a kétforintos új adót kénytelenek lesznek áthárítani a fogyasztókra.

Az NGM a törvény elfogadása után közölte, a kormány az új adónem lakosságra történő áthárításában nem hisz, ugyanis "azt a piaci verseny megakadályozza. Emellett az adóáthárítás nem is indokolt, hiszen 2013. január elsejével megszűnik a távközlési szolgáltatókat terhelő válságadó, így az érintett szektor adófizetési kötelezettsége is lecsökken."