Komoly leépítések az MKB-nál

2012.05.18. 08:34
Az új költségcsökkentő stratégia részeként felszámolják a veszteséges részlegeket. Ez 165 dolgozót már biztosan érint, nyolc bankfiók is bezár majd. A vezetésből is elbocsátanak tagokat.

Jelentős, közel 170 fős létszámleépítést jelentett be szerdán dolgozóinak az MKB Bank – értesült a Világgazdaság. Az év végi, bő 2200 fős létszám tükrében ez hozzávetőlegesen 7,7 százalékos létszámcsökkentést jelent. A leépítés részben érinti a menedzsmentet is: a lap úgy tudja, június végi hatállyal megszűnik Balogh Imre és Kraudi Adrienne vezérigazgató-helyettesek munkaviszonya is a hitelintézetnél.

A létszámcsökkentés nem meglepő, hiszen az egyik eleme volt a nemrégiben bejelentett új stratégiának. Az MKB Bank április végén tudatta, hogy a jövőben az egyébként jó adottságokkal bíró fő stratégiai szegmenseinek megerősítésére koncentrál, és leépíti a veszteséget okozó tevékenységeket. Kezdeti lépésként a hitelintézet 2012. április 6-án adásvételi szerződést írt alá romániai érdekeltsége, az MKB Romexterra értékesítéséről.

Emellett a tervek szerint jelenlegi költségszintjét több mint 8 milliárd forinttal szállítja lejjebb az MKB kétéves költségcsökkentési program keretében. A tájékoztatás szerint a banki szervezet karcsúbbá tétele várhatóan nyolc, kevésbé jövedelmező bankfiók működésének szüneteltetésével, illetve 165 fős létszámleépítéssel jár együtt. (Ez utóbbit jelentették most be.)

A stratégia célkitűzéseinek teljesítésére három-öt éve van a banknak, miután fő tulajdonosa megerősítette, hogy ezen az időn belül nem várható az MKB Bank értékesítése. A BayernLB minden szükséges támogatást megad, amit a legutóbbi, ez év februárjában lezajlott, 62 milliárd forintnak megfelelő tőkeemelés is igazol – közölte a bank.

Az MKB-csoport tavaly komoly, 110 milliárd forint közeli veszteséget termelt, ami jelentős részben a romló hitelportfólióval magyarázható. Idén az első negyedévben 13 milliárd forintra rúgott a mínuszuk, igaz, Simák Pál, a bank új vezetője az Indexnek adott interjújában elmondta , hogy még idén is számítanak veszteségekre.