Óránként 48 millióval hitelezzük az államot

2012.05.22. 16:21 Módosítva: 2012.05.22. 16:23

Áprilisban 34,8 milliárd forintnyit értékesített az állam a kifejezetten a lakosságnak szánt értékpapírokból, ami négymilliárddal több a márciusinál – közölte az Államadósság Kezelő Központ. Ez napi 1,16 milliárd forintnak felel meg, vagyis óránként nagyjából 48 milliót költöttünk az ÁKK által kibocsátott lakossági értékpapírokra.

Az ÁKK adatai szerint áprilisban is a Kamatozó Kincstárjegyek állományának növekedése volt kiemelkedő, hisz a teljes mennyiség 25,3 milliárd forintnyi többletet mutat az előző havi adathoz képest. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek állománya 4,3 milliárd, az inflációkövető Prémium államkötvények lakossági kézben lévő mennyisége 5,2 milliárd forinttal nőtt a múlt hónapban.

A lakosságnak szánt állampapírok állománya 553,8 milliárd forintra emelkedett. Az idei négy hónap 80 milliárdnyi lakossági állampapír-állomány növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyek állományára 50,6 milliárd, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényre 15,5 milliárd, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állományára 13,9 milliárd forint jut.

Az ÁKK a lakossági megtakarítások felszívásáért mindent megtesz. Múlt héten beszámoltunk róla, hogy az ÁKK imázsfilmet is készíttetett Koltai Lajos és Zságer Balázs közös produkciójában.

Az ÁKK 120 milliós kreatív tenderén győztes HG360 ügynökség a cikk szerint azt az üzenetet próbálja eljuttatni a befektetésre szánt pénzzel rendelkező emberekhez, hogy az állampapír vásárlása nem csupán üzlet, hanem az összetartozás kifejezése is. Ez a koncepció változást jelent a korábbi lakossági állampapír-reklámokhoz képest, melyekben a biztonság és a magas hozam voltak a fő üzenetek.

A fordulatot az a tény ösztönözte, hogy az emberek egyre kevésbé bíznak az állampapírokban, a korábbi tízről mára 3 és fél százalékra csökkent a lakosság állampapírokban tartott megtakarításainak aránya.

A tervek szerint az összetartozást, érzelmi azonosulást hangsúlyozó koncepció alapján még három filmet forgatnak majd, melyek az Államadósság Kezelő Központ egyéb termékeire hívják fel a figyelmet. Ezek közül az elsőt június elején kezdik vetíteni, és a Prémium Magyar Államkötvény bevezetését szolgálja majd.