Varga Mihály: Én nem postás leszek

2012.05.22. 12:48

"Én a postás szakmát sem becsülném le, de az én szerepköröm azért több lesz az IMF tárgyalásokon, a miniszterelnöktől ehhez kellő mandátumot kaptam" - mondta Varga Mihály képviselői kérdésre az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén.

A bizottság előtt - amely támogatta a politikusnak a tárgyalásokat vezető, tárca nélküli miniszterré történő kinevezését - Varga elmondta, a fő cél, hogy megszűnjön a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás, erősödjön a piaci bizalom és megállapodjunk az EU-val és az IMF-fel egy hitelcsomagról.

Szerinte jelentős - akár 100 milliárdos - megtakarítást jelent az országnak az IMF/EU-hitelmegállapodás, és az sem baj, ha az a Horn-Medgyessy 1996-ban megkötött megállapodásához hasonló lesz. A miniszterjelölt kérdésre elmondta, nem tudja, hogy mik lesznek az IMF és az Európai Bizottság feltételei a tárgyalásokon, így egyelőre azt sem tudja megmondani,  hogy az egykulcsos adó előkerül-e, mint téma. Varga szerint a piaci elvárásoknak is meg kell felelni a felvett hitel összege kapcsán, "ezt az összeget pontosan el kell találni",  nagyságrendileg akkora lesz, amely két, három éves finanszírozáshoz kellene. Hangsúlyozta, a kormány egy elővigyázatossági típusú konstrukcióban gondolkodik.

A miniszterjelölt arra a kérdésre, hogy várhatóan mikorra tudunk megállapodni, megismételte a gazdasági bizottságon elmondottakat. "Nem vagyok szupermen, nem tudom egymagam befolyásolni, hogy mikor születik meg a megállapodás" - mondta.

Szerinte a kormány eddigi erőfeszítései akkor hasznosulhatnak igazán, ha a gazdaság iránti bizalom erősödik, olcsóbb és biztosabb lesz a finanszírozás, csökken az ország kockázati felára. Elmondta, a konvergenciaprogram szerinti hiány az idén a GDP 2,5, jövőre 2,2 százalékára csökken, az államadósság pedig több mint 500 milliárd forinttal, a GDP 78,9 százalékra csökkent.