A tranzakciós adó taktikai atomfegyver

2012.05.23. 19:35

"A pénzügyi tranzakciós illetéknek minden részeleme változhat még, az adófilozófiánk viszont nem. Eltökélt szándékunk, hogy a költségvetés bevételi oldalán forgalmi-fogyasztási adók segítségével megteremtsük a forrásokat az élőmunkát terhelő járulékok jelentős csökkentéséhez" - mondja Matolcsy György a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

A nemzetgazdasági miniszter a hetilapnak adott interjúban kiemeli: "a pénzügyi tranzakciós illeték olyan taktikai atomfegyver a XXI. században, ami lehetővé teszi, hogy a foglalkoztatás terén felvegyük a versenyt az ázsiai országokkal. Ahhoz ugyanis, hogy a foglalkoztatást növelni tudjuk, az élőmunka terheit kell mérsékelni."

Arra a kérdésre, milyen kitörési pontokat lát a gazdaság beindítása tekintetében, a miniszter kifejtette: ilyenek lehetnek az ingatlanok energiahatékonyságát javító felújítási programok, "ezért több százmilliárd forintos nagyságrendben szeretnénk olyan hitelprogramokat bevezetni, amik egy-egy középület, családi ház, panellakás vagy lakótömb felújítása esetén már a havi energiaszámla megtakarításából is finanszírozhatók."

Kiemelte: "a bevezetett, de nem működő szocpol helyére ezért olyan finanszírozási rendszert kell állítanunk, amely az előtakarékosságra és az új családi kedvezményekre alapozva, bankhitel nélkül is elégséges forrást biztosít új lakás megvételéhez vagy építéséhez." Át kell alakítani és nagyságrendileg is fel kell emelni a családok otthonteremtési támogatását - emelte ki.

Az IMF/EU megállapodással kapcsolatban elmondta:" Valóban szükségünk van pénzügyi védőhálóra, amiben az IMF–EU-megállapodásnak kulcsszerepe lehet. De önmagában ez nem elég. Magyarország iránt változatlan a pénzpiacok bizalma,
amit az is jól tükröz, hogy el tudjuk adni az állampapírjainkat, még ha drágábban is, mint szeretnénk. Az állam pénzpiacokról
történő finanszírozása mellett viszont fel kell építenünk egy keleti pénzügyi finanszírozási rendszert is. E háromból jöhet létre a magyar gazdaság számára fontos pénzügyi védőháló."

A nemzetgazdasági miniszter szerint a közös európai pénz nem fog eltűnni, csak az euróövezet összetétele fog változni. A déli országok legkésőbb 2020-ra elhagyhatják az eurózónát. Az Európai Unió ugyanis az euró felől, az euró pedig a négy déli tagállam felől sebezhető. "Európában a válság akár még 15-20 évig is elhúzódhat, mert nehéz lesz megoldást találni az eurózóna helyzetére. Egy biztos: 2008 után azok az országok lettek a krízis legnagyobb vesztesei, amelyek felszámolták az iparukat, s azok nyertek, amelyek megőrizték és fejlesztették" - mondta Matolcsy György a Heti Válasznak adott interjúban.