Rekordon az állami intézmények adóssága

2012.05.24. 14:59
Három milliárd forinttal, 50 milliárd forint fölé emelkedett április végére a központi költségvetési szervek adósságállománya – derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból. Soha nem tartoztak még ekkora összeggel az állami intézmények.

A központi költségvetési szervek adósságállománya április végén 50,58 milliárd forintot tett ki, ami 3,44 milliárddal magasabb, mint március végén. Soha nem volt még ekkora tartozásuk az állami intézményeknek. Fontos ugyanakkor azt is hozzátenni, hogy az idei évtől a korábban megyei önkormányzatok által fenntartott költségvetési szervek és megyei, valamint fővárosi intézmények tartozásállománya is a központi adósságállományon belül jelenik meg.

A kincstár tájékoztatása szerint az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 4,9 milliárd forint. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány tárgyhóban 42,2 milliárd forintot tett ki.

A tartozás a 60 napon túli tartományban, jelenleg 14,23 milliárd forint. A minősített (50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, lejárt, esedékes 60 napon túli) adósság jelenleg 13,3 milliárdra rúg. A minősített adós intézetek száma is csökkent, a tartozás 92 intézmény között oszlik meg, derül ki a friss adatokból.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezet 27,04 milliárdos tartozása, az összes adósság 53,46 százaléka, a minősített tartozás(4,62 milliárd) aránya 34,75 százaléka. Ebből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 4,3 milliárd forint, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 15,33 milliárd.