Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Ha fogászat, akkor Magyarország

2012.05.29. 07:32

Bár a gazdasági válság a fogászati turizmus területén is érzetette hatását, mostanra ismét növekedésnek indult a szektor. Tavaly mintegy 70 ezer külföldi érkezett hazánkba, ami némi bővülés az egy esztendővel korábbihoz képest. Érezhetően jobb e szám 2008-2009-esnél is, igaz a krízis előtti szinttől még elmarad – mondta a Világgazdaságnak Szakonyi Gábor a Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének alelnöke. Szerinte mostanra Magyarország világszinten is vezetővé vált az ágazatban, jelenleg ugyanis minden ötödik fogászati kezelés céljából külföldre utazó paciens Magyarországot választja. Európai részesedésünk nagyjából 40 százalékos, amivel már évek óta piacvezetőnek számítunk. A globális listán azonban eddig az amerikaiak által igen kedvelt Mexikó előttünk állt.

Magyarországot elsősorban természetesen nyugat-európai paciensek választják, 2011-ben a legtöbben Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból érkeztek. Tavaly a fogászati kezelésre érkező külföldiek 65-70 milliárd forintot költöttek orvosi szolgáltatásokra, és a fogászati turizmus további 13-16 milliárd forint forgalmat generált a kapcsolódó szektorokban, így például a szállodai, és vendéglátó-iparban. Bár a 70 ezer turista az összes beutazó számához képest nem tűnik soknak, fontos megjegyezni, hogy az orvosi kezelésre érkező külföldiek kiemelkedően hosszú ideig maradnak Magyarországon: az átlagos fogászati turista minimum 5-8 vendégéjszakát tölt el hazánkban, de ez az időtartam a fogászati kezelés bonyolultságától függően akár 2 hét is lehet. Ráadásul egyre többen érkeznek kísérővel, családdal, így jelenleg hozzávetőlegesen 600-800 ezer vendégéjszaka köthető a szektorhoz.

Magyarország nem véletlenül ilyen felkapott célpont, itt ugyanis a betegek utazással, hotellel, étkezéssel együtt még mindig 50 százalékot spórolhatnak. Éppen ezért – ahogy erre Szakonyi Gábor felhívta a figyelmet – a külföldiek általában a komplexebb, drágább beavatkozásokat végeztetik Magyarországon: a legfrissebb felmérések szerint a betegek legalább 2500 euró megtakarítás esetén indulnak el határon túli kezelésekre, az átlagköltés pedig 4500 euró.