Endre, Elek
14 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Újabb elbocsátások várhatóak az építőiparban

2012.05.29. 08:54

Májusban mintegy 2 százalékkal csökkent az építőipari bizalmi index értéke áprilishoz képest, a cégek 27 százaléka elbocsátásokra készül, írta a Napi Gazdaság kedden a GKI legújabb felmérése alapján.

Az ágazatban az előző havi javulás után számottevően romlott az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A tendencia hátterében szezonális okok állnak, hiszen a nyers adatok némi kedvező változást jeleznek: májusban a válaszadók 7 százaléka növekvő, 52 százaléka csökkenő termelésről számolt be. A felmérés alapján különösen kedvezőtlen helyzetben vannak az épületfenntartással és -korszerűsítéssel foglalkozó vállalkozások.

Romlottak az ágazatban a foglalkoztatotti létszám várható alakulására vonatkozó várakozások, a májusi felméréskor a cégek 8 százaléka készült létszámbővítésre, 27 százalékuk inkább elbocsátásokat tervezett. A szektor szereplői a korábbinál rosszabbnak ítélik a magyar gazdaság következő három havi kilátásait is: a válaszadók mindössze 3 százaléka vár javulást, míg 51 százalékuk további romlást prognosztizál.