Magyar feltaláló nyert pert az Adidas ellen

2012.05.30. 07:56

Közel tíz év után jogerősen pert nyert egy magyar feltaláló az Adidas ellen, miután a cég az övéhez nagyon hasonló termékekkel állt elő. Oroszi László 1995-1996-ban dolgozta ki az „irányítósávos sportcipőt”, amelynek lényege, hogy a sportcipő orr-részén keménygumiból készített sűrű bordázatot tartalmazó „irányítósávok” helyezkednek el, és ezek segítik a játékosnak a labda adott irányba rúgását és javítják a találati pontosságot.

Az Adidas akkori fejlesztési igazgatója és két társa egy magyarországi találkozás során megnézte a mintadarabokat, kértek belőlük példányokat is. Ezt követően 2000-2001 körül az Adidas piacra dobta a Predator Precision majd a Predator Mania sportcipőit, amelyek forgalmazása kb. 2006-2007-ig tartott, ekkor az Adidas e sportcipők gyártását megszüntette. Mintegy 6-7 év szünet után ismét az Orosziéhoz nagyon hasonló irányítósávokkal rendelkező sportcipővel jelent meg a piacon - derül ki a feltaláló közleményéből.

Oroszi László megoldását először használati minta formájában védte, és ennek jogellenes hasznosítása miatt pert indított az Adidas Magyarország Kft. ellen 2002. októberében a Fővárosi Bíróságnál. Az Adidas Magyarország Kft. és tulajdonos cége az Adidas International Marketing BV cégek 2003. februárjában közösen támadást indítottak Oroszi László kizárólagos joga ellen. Ez az eljárás  - kilenc év után - a Fővárosi Ítélőtábla 2012. április végén kézbesített végzésével csak most zárult le jogerősen.

Az Adidas mindvégig  azzal védekezett, hogy nem ismerte el Oroszi László feltalálói munká­ját, a megoldást közkincsnek tekintette, amely  - szerintük - nem új és nem a feltaláló tulajdona. A jogerős döntés ezt az állítást megcáfolta és elismerte Oroszi László találmányának újdon­ságát és feltalálói tevékenységen alapulását. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett. A döntés után megnyílt a lehetőség, hogy Oroszi folytassa azt a szabadalombitorlási pert, amit tíz évvel ezelőtt indított.