Matolcsynak nem kell magyar euró

2012.05.31. 10:18

Az eurózóna ellen valutaháború folyik, ebből ki kell maradnunk – írta Matolcsy György  a csütörtökön megjelent Heti Válaszban. A nemzetgazdasági miniszter szerint belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába, amihez el kell kerülni, hogy az unió Európai Birodalommá alakuljon, „rákényszerítve bennünket a belépésre”.

A miniszter megjegyzése a 2004-es magyar EU-csatlakozáshoz aláírt szerződés ismeretében több mint különös. Akkor ugyanis az unióhoz csatlakozó valamennyi új tagállam vállalta azt, hogy olyan gazdaságpolitikát folytat, amellyel fokozatosan közelít az euró bevezetéséhez, az azt rögzítő maastrichti kritériumok teljesítéséhez. Vagyis Magyarországnak elvileg szerződéses kötelezettsége olyan gazdaságpolitikát követni, amellyel mielőbb bevezetheti az eurót. Igaz ugyanakkor az is, hogy a közép-kelet-európai uniós tagok a szlovákok kivételével még nem vezették be az uniós pénzt, és sem a csehek, sem a lengyelek nem is kapkodnak érte.

A miniszter Robert Kagan, a Brookings Intézet vezető kutatójának legújabb, a The world America made címet viselő könyve kapcsán írta azt, hogy „Magyarország számára kedvező a békés, amerikai világrenden alapuló korszak”, és ennek kapcsán jegyezte meg: a béke kifejezés kissé megtévesztő, mert az eurózóna ellen valutaháború folyik.

A miniszter cikkében kifejti azt is, hogy az EU birodalmi központosítása, „tehát Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezés elvételét jelentené a magyar államtól, ami nem érdekünk”. Matolcsy szerint „az EU központi megerősítése 2008 után nem járt sikerrel, épp fordítva: az Európai Bizottság sorra hozott hibás politikai és pénzügyi döntéseket. Rosszul kezeli a válságot az euróövezetben, nem képes megállítani Európa globális gazdasági súlyának gyors hanyatlását”.

Épp azért az „Európai Birodalom még létrejötte előtt megbukott. Térjünk vissza a Nemzetek Európája gondolathoz!” – fejezi be Az Amerikai világrend című írását.

Matolcsy a Heti Válaszban heti rendszerességgel készít recenziókat, amelyek kapcsán aktuális gazdaságpolitikai témákra is kitér. A múlt héten pédlául azzal is foglalkozott, hogyan születik a gazdaságpolitika, amely kapcsán örömről és szomorúságról, jobb és bal agyféltekéről és Beethoven hatvankilencszer áthúzott soráról írt.