Ötödével nőtt a magyar csődveszély

2012.05.31. 18:37

Több mint egyhavi csúcson áll a londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása. A magyar csődkockázatot jelző cds árazása elsősorban az euróövezeti adósságválság miatt kiújuló piaci félelmek következtében emelkedett; a magyar cds-nek a görög és a spanyol válság egyaránt ártott.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek középárfolyama a csütörtöki késői jegyzésben 609 bázispont környékén mozgott az előző esti 607,5 bázispontos záró után.

A magyar cds-kontraktusok legutóbb április 23-án jártak a 600 bázispontos sávban. Május elején még 500 bázispont alatti magyar cds-árazásokat mértek a londoni piacon. A magyar cds-tranzakciók azóta folyamatosan drágulnak, követve az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci hangulat romlását és a valutauniós tagországok ugyancsak emelkedő cds-árfolyamait.

A csütörtökre kialakult magyar cds-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 609 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, vagyis a magyar kontraktusok középárfolyama a hónap eleje óta több mint 20 százalékkal emelkedett.

A magyar csődkockázati mutató emelkedését kisebb mértékben a hazai hatások is eredményezhetik. Bár a magyar túlzottdeficit-eljárás várhatóan megszűnik, és nem függesztik fel az uniós támogatást sem, továbbra sem tudni, mikor kezdődhet az unióval és az IMF-el a hiteltárgyalásunk, miután a két nemzetközi szervezet csütörtökön jelezte, hogy jelenlegi formájában továbbra is aggályai vannak a jegybanktörvény módosításával.