Schüssel: Orbánék jó irányba haladnak

2012.05.31. 11:32

Orbán Viktor kormánya, bár követ el hibákat, alapvetően jó irányba halad, mondta a Nemzeti Érdek című, a kormány elmúlt két évét értékelő konferenciát megnyitó beszédében Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár. A jó irány szerinte az, hogy a kormány a hazafiság, a nemzeti összetartozás érzésére koncentrál. "Az jó, ha az érdemi kritikákra reagálnak, és kijavítják a hibákat. De az irány jó, haladjanak az útjukon" - üzente a kormánynak Schüssel, aki Orbánra előadásában rendszeresen Viktorként hivatkozott.

Schüssel és Stumpf a Századvég konferenciáján
Schüssel és Stumpf a Századvég konferenciáján
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Schüssel emellett arról beszélt, hogy a kormány első két éve tumultus volt, hiszen a világban is rengeteg minden történt a gazdasági válságtól az arab forradalmakon át a természeti katasztrófákig. A gazdasági problémákra szerinte megoldást a szabad piac jelenthet.

Növekedés kell, de a nökvekedés nem finanszírozható újabb hitelektől, mert az az út fenntarthatatlan. Így tényleges növekedést csak a piacok megnyitásával lehet elérni.

"Nyissák meg a piacaikat, minden tekintetben, a közbeszerzésekben is" - mondta Schüssel, aki szerint Magyarország és Ausztria számára az egyetlen kiút a még szabadabb piac lehet. Erre jó példa szerinte, hogy míg a rendszerváltás után a kereskedelmi mérleg egyértelműen az osztrákok felé billent, a piaci nyitással a mérleg kiegyensúlyozódott, és akár Magyarország felé is billenhet.

Wolfgang Schüssel
Wolfgang Schüssel

Ezen kívül még a középosztály fontosságáról is beszélt, mert a középosztály a jobboldal természetes bázisa. Bírálta a baloldali, állami újraelosztáson alapuló modelleket, mert az újraelosztás, a jóléti állam baloldali modellje fenntarthatatlan.

Christian Franck, a Louvan-i egyetem professzora a Századvégnek a kormány két évét értékelő koncferenciáján hangsúlyozta, az ötvenes években az Európai Unióról még úgy vélekedtek, egy nemzetek felett álló szervezetet kell létrehozni, a közös európai szervezetnek a nemzetállamok fölé kell emelkednie.

Később ez a kép sokat változott, a hatvanas években egyre inkább a kompromisszumra került a hangsúly. "A nemzeti és az európai érdek egymással nem ellentétes, ugyanakkor egyezeteseket igényel. Az európai identitás nem törli el a nemzet identitasokat" - mondta a professzor.

Schöpflin György
Schöpflin György

Schöpflin György az Európa Parlament képviselője előadásában a nemzeti érdekről, a nemzet szerepéről, a kölcsönös tisztelet fontosságáról beszélt. Szerinte ez utóbbiban nem vagyunk élenjárók. Úgy vélte, nagyon sok lehetőséget halasztottunk el az utóbbi két évtizedben, elég Lengyelországra gondolni, ahol végrehajtották azokat az átalakításokat, amelyeket nekünk is kellett volna.