870 milliárddal tartozik a magyar

2012.06.01. 07:43
Összességében mintegy 870 milliárd forintra rúg az ingatlanfedezettel nyújtott lakossági hiteleken belül a késedelmesen fizetett kölcsönök állománya. Ennek közel negyedét az adósok egy korábbi átstrukturálást követően sem képesek törleszteni – állítja a Díjbeszedő Faktorház a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái alapján kirajzolódó folyamatok alapján. A cég szerint a problémás lakossági hitelállományok további növekedése miatt a pénzügyi intézményeknek előbb-utóbb lépniük kell.

Az MNB legfrissebb adatsora szerint a problémás lakossági hitelállomány növekedése annak ellenére sem állt meg, hogy a fedezettel rendelkező lakossági hitelfelvevők egy része élni tudott a végtörlesztés lehetőségével. Miközben az ingatlancélú lakossági devizahitel-állomány közel negyedével, a szabad felhasználású fedezett lakossági devizahitelek állománya hatodával csökkent, a teljes portfolión belül volumenében tovább növekedett a minősített portfoliók állománya. Az ingatlanfedezetes lakossági hitelek hetede továbbra is 90 napon túli késedelemben van.

„Az egy éven túl tartozó lakossági hitelfelvevők jelentős része sajnos az újrastrukturált finanszírozás terheit sem tudja teljesíteni. Így a hitelező pénzügyi intézményeknek előbb-utóbb új megoldási lehetőségeket is keresniük kell e hitelek pénzügyileg és adminisztratív szempontból is megnyugtató rendezésére” – fogalmazott Kiss Ádám, a Díjbeszedő Faktorház Nyrt. vezérigazgatója.

A fedezetet nyújtani képes lakossági hitelfelvevők több rendkívüli lehetőséghez jutottak az elmúlt hónapokban hiteleik újrastrukturálására, rendezésére. Ennek eredményeként a késedelem nélkül törlesztő ingatlancélú lakossági devizahitelek állománya közel harmadával, a szabad felhasználású fedezett lakossági devizahitelek állománya negyedével csökkent.

Azonban az MNB adatai azt jelzik, hogy a problémás állomány növekedése nem állt meg, továbbra is közel 15 százalékos a 90 napon túli késedelemben lévő forint és devizaalapú ingatlanfedezetes lakossági hitelek aránya. Összességében minden ötödik ingatlanfedezetes ügyfél fizetési képessége bizonytalan, bár 90 nap alatti a késedelme, és majdnem minden tizedik már több mint egyéves hátralékban van.

A pénzügyi intézményekkel szembeni tőkekövetelmények fokozatosan szigorodnak, ezért is egyre sürgetőbb a beragadt állományok hatékony kezelése. Kiss Ádám szerint a kisebb követeléscsomagokra akár egyedi ingatlanokra spekuláló követelésvásárlók is sikerrel pályázhattak, de „jelentősebb portfoliótisztításra már csak a nagyobb tőkeerővel rendelkező követelésvásárló társaságok pályázhatnak eséllyel, amelyek akár milliárdos nagyságrendű nagyobb portfoliók vásárlásában és azok éveken át tartó kezelésében is gondolkodni tudnak.”

A Díjbeszedő Faktorház első lépésként ugyan kisebb értékű állományokat kíván vásárolni, de ez a volumen is magasabb lehet a jelenleg az egyes pénzügyi intézmények által, nem rendszeres időközönként, jellemzően néhány tízmillió forintos volumenben értékesítésre szánt mennyiségnél. Kiss Ádám szerint a pénzügyi intézmények az elmúlt években képezhettek már annyi értékvesztést, hogy „az értékesíteni tervezett ingatlan elvárt vételára úgy találkozhat a követelésvásárló cégek által kínált árral”, és így az eladónak nem kell újabb veszteséget elszenvednie.