Demján: Nem javul a magyar életszínvonal

Portfolio
2012.06.01. 14:27

A magyar kormány vegyes teljesítményt tud felmutatni két év eltelte után. A költségvetés hiánya lassan fenntartható szintekre csökken, ám a gazdasági növekedés gyenge maradhat a következő években és a kormány keménykedése miatt bizalmatlanabbak a befektetők, idézi a Wall Street Journal feltörekvő Európával foglalkozó blogját a portfolio.hu. A cikkben Demján Sándor üzletember is kifejtette véleményét a kormány teljesítményéről és felidézte, hogy a kormány milyen reményekkel vágott neki a ciklusnak még 2010-ben.

A blognak nyilatkozó banki elemzők és vállalatvezetők egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy az Orbán Viktor vezette kormány elmúlt két évének legfontosabb fejleménye a jelentős váltás az alkalmazkodó költségvetési politika felől a kíméletlen megszorítások felé. Szemben a kezdeti, állami gazdaságösztönző elképzelésekkel, a kormány legutóbb bejelentett megszorító intézkedései visszavetik a növekedést.

"A kormány eredetileg azt tervezte, hogy az Európai Unió engedélyével 7 százalékra emeli a költségvetés 2010-es hiánya át, amely tartalmazott volna egy GDP-arányosan 4 százaléknyi növekedéstámogató alapot" - fejtette ki a blognak Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. A válság mélyülése miatt azonban Brüsszel szigorú költségvetési tervezést várt el, amire nyersen reagált Orbán Viktor és miniszterei. "A kormány erre idegesen és rossz kommunikációval reagált. Nyilvánvalóan csalódott volt, olyan konfliktus alakult ki, amit nem tudtak kezelni" - mondta Demján. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt mondta, hogy a magas adósság és hiányszám miatt eleve megbukott a kormány kezdeti gazdaságpolitikája, mert lehetetlen így kinőni az adósságot.

Miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eredeti stimuluspárti elképzeléseit elvetették, a kormány más intézkedésekbe kezdett. Abban bízott, hogy az áfakulcs 27 százalékra történő emelése, a jövedéki adó emelése, valamint egyéb kiadáscsökkentések elegendőek lesznek az aggodalmak lecsillapítására. Az Európai Uniót azonban ez nem győzte meg, írja a blog. Majd felidézi: az Európai Bizottság szankciót helyezett kilátásba a túlzott deficit eljárás keretében Magyarország ellen. Annak érdekében, hogy elkerülje Magyarország a szankció bekövetkezését, további intézkedéseket tett a hiány csökkentése érdekében az április végén bemutatott konvergencia programban. Az EB ennek fényében a korábbi szankció felfüggesztését javasolta - írja a legutóbbi brüsszeli fejleményekről a WSJ.

Elemzők szerint a kormány költségvetési programja egy kedvező irányba tett lépés. A magyar államháztartás kedvezőbb helyzetben van, mint korábban - mondta David Hewitt, a Barclays Capital londoni elemzője. A kormány unortodox gazdaságpolitikai lépései azonban visszavetették az ország iránt megfigyelhető befektetői bizalmat. A kiszámíthatóság egyértelműen kedvez az ország iránti bizalomnak, nyilatkozta a WSJ-nak Thomas E. Meyer, a Bosch AG régiós vezetője, a magyarországi cég egykori vezérigazgatója.

Demján Sándor a WSJ-nak nyilatkozva arra is rámutatott, hogy "tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a következő tíz évben nem lesz javulás a magyar életszínvonalban". Demján Sándor május elején arra figyelmeztetett, hogy most már igazán vészhelyzet van Magyarországon. Május végi, Dow Jones hírügynökségnek adott interjújában pedig arról beszélt, hogy a magyar kormánynak megállapodásra kell jutnia nemzetközi hitelezőivel és a hitelkeret egy részét a gazdaság ösztönzésére kell fordítania.