Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Rogán szerint a halasztással esélyt adnak az IMF-megállapodásnak

MTI/Index
2012.06.03. 12:45
Az eredeti tervekkel szemben nem szavaz hétfőn az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításáról – közölte a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal. A kormánypárt ezzel eleget tesz az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter kérésének. Rogán szerint így a kormány meg tud állapodni az IMF-fel a vitás kérdésekről.

Hétfőn az eredeti tervekkel ellentétben nem szavaz az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításáról – közölte az MTI-vel vasárnap Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Az ügyben vasárnap délelőtt az Index is kereste Rogánt, a frakcióvezető munkatársai azonban későbbre ígértek választ.

Az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, Varga Mihály szombaton közölte: azt kéri Rogántól, hogy a kormánypárti képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Varga arra hivatkozva kérte a szavazás elhalasztását, hogy a javaslattal kapcsolatban kritikákat fogalmazott meg az IMF és az Európai Központi Bank is.

Támogatom a miniszter úr kérését, és úgy gondolom, hogy hétfőn ezt a Fidesz-frakció is támogatni fogja - nyilatkozta Rogán Antal az MTI megkeresésére vasárnap. Hozzátette: ezzel lehetőséget teremtenek arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény nyitva maradt, vitás kérdéseiről. Természetesen, ha megszületik a kormány és a valutaalap közötti megállapodás, ezeket a szempontokat készen állunk átvezetni a törvényen - mondta.

A frakcióvezető tartalmi kérdésekről, azaz arról, melyek a még tisztázandó pontok, nem kívánt nyilatkozni, mondván: többféle szempont elhangzott már ebben a kérdésben és úgy látja, az Európai Központi Bank és a valutaalap véleménye sem mindenben ugyanaz. Jelezte, hogy ezt Varga Mihály fogja tisztázni az IMF-fel, és annak megfelelően fogják a törvénymódosítást végigvinni a parlamenten.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását kezdeményező előterjesztés csütörtökön került fel a parlament honlapjára. E szerint kikerülne a törvényből az a rész, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban azt közölte, a törvényjavaslat az Európai Bizottság és a magyar kormány egyeztetése után született, és a bizottság szerint ezzel a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós jogszabályokkal. Így a testület lezárja a kötelezettségszegési eljárást. Az Európai Bizottság döntése alapján a törvénymódosítás után kezdődhetnek meg a formális IMF/EU-tárgyalások.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök.