Az önkormányzatokon szoríthat a kormány

2012.06.04. 18:34 Módosítva: 2012.06.04. 18:39

A kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és a jövő heti ülésén fogja véglegesíteni, hogy jövő pénteken benyújthassa a parlamentnek - írja az Origo.

Helyi önkormányzatok

Az önkormányzatoktól az eddig otthagyott illetékbevételt elvonja a kabinet. Ezzel 12 milliárd forintot csatornáz magához az állam jövőre.

A gépjárműadóból is jussot kér az állam: a 75 milliárd forintos települési bevétel 60 százalékát, 45 milliárd forintot vehet el a központi költségvetés. A cikk szerint a kormány nem tett le arról, hogy a helyi iparűzési adó egy részét elvonja, bár erre nincs utalás a tervezetben.

Tovább szorítják a gyógyszerkasszát

A cikk szerint közel negyvenmilliárdos kiadáscsökkentést akar végrehajtani a kormány ezen a téren. A tervek szerint, ha a kassza átlépné a 230 milliárdos limitet, a túlköltsét a gyógyszergyártók kellene megfizessék.

A minisztériumokon is spórolhatnak, a tervek szerint tízmilliárdokkal kevesebb pénzből kell kijönniük a tárcáknak és az állami intézményeknek az idei keretösszegeikhez képest.

Marad az eva, megy a szuperbruttó?

Eddig többször is szó volt az eva felszámolásáról, azonban a tervezet továbbra is számol a befolyó mintegy 200 milliáros bevétellel. A lap szeirnt ennek az lehet az oka, hogy még nincs kormánydöntés az evát váltó új adóról.

A bankok sem maradnak sarc nélkül: a költségvetési terv alapján 70 milliárd forintnyi banki különadót kellene utalniuk az államkasszába.

Kevesebbet adózunk

Csökkenhet viszont az szja. Jövőre az előzetes ígéretnek megfelelően eltörlik azt a szabályt, hogy havi bruttó 202 ezer forintos fizetés fölött a 16 százalékos adót 1,27 százalékkal felszorzott adóalapra kell kivetni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás