Támadják a németek a trafiktörvényt

2012.06.04. 07:14
Cirkalmas választ csatolt a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében készített és notifikációra küldött magyar jogszabálytervezethez a német kormány - értesült a Napi Gazdaság. A lap hétfői száma szerint emiatt ősznél előbb nem tudja tárgyalni a törvénytervezetet az Országgyűlés.

A notifikációs eljárás során a tagországoknak lehetőségük van a törvényjavaslatok véleményezésére. A német kormány nyolc pontban támadja a magyar törvényjavaslat sarkalatos 25. paragrafusát. Álláspontja szerint a magyar elképzelés szellemisége ugyan támogatható, de dohánykereskedelmi monopóliumot hozna létre. A németek szerint az ezt szabályozó paragrafusok ütköznek az uniós irányelvekkel - ismerteti a lap.

A német válasz szerint például nem látható, hogy a koncessziós rendszerrel, vagyis az európai "alapszabadságokba" történő beavatkozással a fiatalkori dohányzás visszaszorítása megvalósítható-e. Különösen az nem világos - írják a németek -, hogy a már létező, kiskorúaknak történő dohányértékesítési - és eladási tilalom miért nem érte már el ezt a célját. A dohány-kiskereskedői engedélyek számának tervezett, kétezer körüli maximálása önmagában nem áll arányban a törvény által elérni kívánt céllal.

"Az állandó lakosságszám nagyságára történő hivatkozás olyan korlátozás, amely nem veszi figyelembe a turistákat, az átutazókat és az ideiglenesen ott tartózkodó személyeket. Tisztázatlan, hogy ezáltal az állandó lakosok nélküli helységekben, mint például reptereken, autópálya menti üzemanyag-töltőállomásokon, kirándulóhelyeken az értékesítés teljesen kizárt, vagy csak a helyileg korlátozott engedélyezési szabályok vonatkoznak rá" - idézi a lap a német választ.  • Hírek
  • Hírek