Újabb kínos hiba a költségvetési törvényben

2012.06.04. 07:16 Módosítva: 2012.06.05. 07:38

232 igen, 71 nem szavazat és négy tartózkodás mellett elfogadta a költségvetési törvény módosítását a parlament csütörtökön, amely egy zárószavazás előtti módosító szerint a költségvetés bevételi főösszegét 14 341 944,6 millió forintban, kiadási főösszegét 14 918 105,3 millió forintban, hiányát 576 160,7 millió forintban állapította meg.

Nem hibáztak?

Az NGM cikkünk megjelenése után közölte, szerintük nem történt hiba a költségvetési törvény hétfői módosítása során. Rámutatnak, a költségvetés  tárgyalása és módosítása során a házszabály előírásai és a „szokásjog” alapján a költségvetési törvény 2. melléklete nem módosul az azt befolyásoló előirányzatok módosítása során. Az előirányzatok tekintetében a mindenkori 1. melléklet tartalmazza az aktuális, módosított számokat, a minisztérium hosszan sorolja a példákat az utóbbi évekből, amikor ugyanígy jártak el. Csakhogy a bevételi és kiadási főösszegeket, a hétfőn elfogadott módosítás az első mellékletben sem módosítja.

A változtatást a bírságokból származó bevételek átcsoportosítása okozta, az indoklás szerint a módosítás a „szabálysértési bírságból származó bevételek tekintetében a helyi önkormányzat hivatalának foglalkoztatásában álló és a fővárosi, megyei kormányhivatalok állományába kerülő köztisztviselők bérének fedezetéhez szükséges átrendezést hajtja végre.” Az átcsoportosítás miatt a hiány összege nem, a kiadási és bevételi főösszeg viszont megváltozik.

Csakhogy nem mindenhol. A módosítás ugyanis úgy korrigálja a normaszöveg számait, elfeledkezik a második számú mellékletről, amelyeket változatlanul hagy. Így a költségvetési törvényben a módosításnak köszönhetően két különböző részén már két különböző összeg szerepel a bevételi és kiadási oldalon.

A második számú mellékletben bevételként továbbra is a korábbi 14 340 947,1 millió forint, a kiadási oldalon pedig 14 917 107,8 millió forint szerepel.

A költségvetési számok módosítgatása kapcsán nem ez az első kínos törvényalkotói hiba, emlékezetes, a zárószavazás előtt kis híján három különböző főösszegpárt fogadtak el, a szavazás előtti utolsó pillanatban, éjjel hívtak össze bizottsági ülést, hogy a hibát javítsák.

Januárban - szintén egy törvényalkotói hiba miatt - véletlenül egy évvel korábban, idén január 1-jén lépett hatályba egy 2013-ra szánt jogszabály, komoly nehézséget okozva ezzel a minisztériumoknak.  November végén tévedésből egy elírással jelent meg a Magyar Közlönyben a 2012-es adócsomag: a hatályba léptető passzusoknál egy felsorolást szolgáló kötőjel helyett vessző került a szövegbe, miáltal a jövő évi adószabályok egy része azonnal hatályba lépett volna. Ezt a hibát akkor még egy azonnali újbóli közlönykiadással korrigálták.