Teljes magyar nyereségét elvitte a Nokia

2012.06.05. 10:32

A teljes tavalyi nyereséget kivette osztalékként a finn Nokia a komáromi gyárából - írta meg a Napi Gazdaság a cég nyilvános beszámolója alapján. Miközben a cég árbevétele 3,65 milliárd euróról tavaly 2,26 milliárd euróra csökkent, a nyereség elérte az 59,6 millió eurót, ezt azonban már második ízben teljes egészében kifizették a finn tulajdonosnak.

2010-ben az osztalék több mint 800 millió euró volt, vagyis két év alatt a finn tulajdonosok összesen 867 millió eurót vettek ki a magyar leányvállalatból, ahol közben nagyarányú leépítések zajlanak.

Március végén már el is küldték az első 1200 embert abból a 2300-ból, akiktől idén több lépcsőben válik meg a cég. A leépítés előzménye, hogy a Nokia tavaly szeptemberben bejelentette, hogy átgondolja az okostelefon-gyártását, ennek kertében a gyártást Kínába költözteti, az európai gyárak pedig a termékek személyreszabására fognak koncentrálni. A finn cég 2011 végén bezárta kolozsvári üzemét, ahonnan 1900 dolgozót bocsátott el.

A komáromi, valamint a reynosai és salói gyár „a tervek szerint az okostelefonok testre szabására fog fókuszálni, hogy kiszolgálják a vevőket elsősorban Európában és Amerikában. A készülék összeszerelést várhatóan a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át, ahol a legtöbb részegység beszállító is megtalálható”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek