Csaba László: Nem lesz irányváltás

2012.06.06. 09:13 Módosítva: 2012.06.06. 09:20

Nem várható irányváltás a kormány gazdaságpolitikájában – mondta az Infó rádió Aréna című műsorában Csaba László, aki nem látja annak jelét, hogy a kormányzat alapvetően átértékelte volna az elképzeléseit, inkább a nem teljesült célkitűzéseket a nemzetközi körülményekre és az előző kormányok örökségére vezeti vissza.

Orbán Viktor gondolata, miszerint a közteherviselésbe a korábbinál jobban bele kell vonni a nagy üzletláncokat és a banki szektort tartalmilag nem, csak formailag változott, tette hozzá a közgazdász, aki szerint gazdaságpolitikai fordulat helyett a korábbi időszak folytatására lehet számítani, aminek az egyensúlymutatók minden áron való teljesítése a lényege.

Az egykulcsos adó kapcsán Csaba László azt mondta: annak bevezetése jó irányba tett lépés. Méltányos eljárásnak nevezhető az az elv, miszerint ha valaki többet dolgozik és keres, akkor több maradjon a zsebében.

Az adójóváírásokról úgy véli: azok kivezetése kiterjeszti a közteherviselést, de nem biztos, hogy emiatt jelentősen több bevételre számíthat az államháztartás, így továbbra is szükség lesz az ágazati különadókra.

Csaba László a napokban, a kormány gazdaságpolitikájának két évét értékelve az Indexnek azt mondta: a szerkezeti átalakulásoknak csak egy, a munkapiacot és a szociális rendszert érintő része indult meg, az önkormányzatok és az állami cégek átalakítására nemigen futotta. Eközben számos, a megfigyelő számára rögtönzöttnek tetsző döntés történt a Rába és a Mol-részvények megvételétől a magánnyugdíjpénztárak kiiktatásáig. Akkor is beszélt már arról Csaba: a nemzetközi szervezetek épp azt az egyensúlyőrző gazdaságpolitikát  kényszerítették ki, amit a kormányerők ellenzékben oly hevesen bíráltak.