Spanyolországot is vihetik a görögök

2012.06.06. 13:01 Módosítva: 2012.06.06. 13:05

Az EU/IMF-megállapodás aláírásával a piaci várakozások szerint 2 százalékponttal csökkenhetnek a hozamok, de a Quaestor megítélése szerint ez a hatás nem bizonyul majd tartósnak. Háda Bálint, a pénzügyi tanácsadó cég vezető elemzője szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, ahhoz hogy tartós maradjon a hozamcsökkenés, vagy az államadósságban vagy a növekedési kilátásokban kell jelentős javulásnak bekövetkeznie.

Görögországgal kapcsolatban az elemző azon a véleményen volt, hogy a legésszerűbb az lenne, ha bennmaradna az euróövezetben, és vállalná a megszorításokat. Úgy vélte, nem valószínű a görögök kilépése, ha ugyanis ez bekövetkezne, akkor a dominóhatás magával rántaná Spanyolországot és Portugáliát is.

Bizonytalan a helyzetünk

A cég írásos elemzése szerint Magyarország megítélésében továbbra is kulcsszerepet játszik az EU/IMF-párossal létrehozandó megállapodás, noha egyelőre csak a tárgyalások előkészítése folyik. A piacokon ismét felerősödött a biztonságkeresés, és miután Magyarország továbbra is jelentős adósságállománnyal rendelkezik, hamar megérzi a negatív hangulatot, elsősorban a forint árfolyam-alakulásában.

A cég várakozása szerint Magyarországon a GDP az idén 0,4 százalékkal csökken, jövőre pedig 0,6 százalékkal nőhet. A növekedést fogyasztási oldalon továbbra is a magas munkanélküliség gátolja, amely 2012-ben 10,8 százalékos, jövőre 10,7 százalékos lehet. Az éves átlagos infláció az idei 5,8 százalékról 2013-ban 3,5 százalékra csökkenhet a társaság előrejelzése szerint, a jegybanki alapkamatot pedig  2012 végére 6,50 százalékra, 2013 végére 6,00 százalékra várják a jelenlegi 7,00 százalékkal szemben.

A csökkentésére tett erőfeszítések ellenére az államadósság  továbbra is magas, és a társaság várakozása  szerint jövőre sem csökken jelentősen: az idén a GDP 78 százalékát, jövőre 76 százalékát teszi ki. A cég az idén és jövőre is 2,7 százalékos államháztartási hiánnyal számol.