Jobb lett az adórendszer, de most már jöhetne egy vasárnap

2012.06.07. 11:39

"A magyar adórendszer jó irányba mozdult el, de most már jöhetne egy vasárnap. A teremtőnek is meg kellene pihenni egy kicsit, hagyni megérni a művet és levegőhöz juttatni a jogalkamazókat" - mondta Herich György az Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke a VI. Nemzetközi Adókonferencián csütörtökön.

Szerinte a jogszabály-előkészítésben az intuíciók helyett a hatástanulmányokra, a szakmai egyeztetésekre kellene a súlyt áthelyezni. Kifejtette: paradigmaváltás történt a személyi jövedelemadózás területén, a fantáziadús különadók segítségével kompenzáltuk a duális adórendszer és a költségvetési hiány következményeit, úgy tűnt csökken az adónemek száma, megkezdődik az adminisztráció csökkentése, javulnak a bevallások egyelőre csak az szja-ban, de reméltük a többi adónemben is. Az adóigazgatás látványos változáson ment át, megerősödött a NAV, megfeleződött az NGM.

Ebből a pozitív trendből az iparűzési adó változásokkal nem tudott azonosulnia szakma. 2012-től viszont még gyakoribbá váltak a jogszabályváltozások, a szinte naponta megjelenő új adónemek még a legedzettebb szakembereket is elbizonytalanítják. Minden ellenkező szándék ellenére nőtt az aadminisztráció, a kkv-k alól kihúztuk az EVA-t, úgy, hogy a beígért átalányadó sehol sincs. A fogyasztáshoz kötődő adóknál nem csak az adókulcsban vagyunk a legjobbak, de az adminisztrációt is csúcsra járattuk.

Herich György elmondta, csökkenteni kell az áfa-adminisztrációt, egyszerűsíteni a környezetvédelmi termékdíjat, új törvény kell a külső adójogról, át kell alakítani a helyi adórendszert, csökkenteni az adminisztrációt. Újra kell szabályozni a szakmai képviseleti, jogosultsági rendszert, vállalkozásbarátabb adóhatóságra, szakmailag jobban alátámasztott bírósági munkára van szükség.