Nagyot zuhant a magyar gazdaság

2012.06.08. 09:35 Módosítva: 2012.06.08. 12:12
Az első negyedéves részletes GDP adatok egybevágnak az előzetesen közöltekkel: minden termelési ágban visszaesés volt év elején, nagyot zuhant az építőipar teljesítménye, a belső fogyasztás nem talált magára.

Magyarország bruttó hazai terméke 2012 I. negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest 1,2 százalékkal csökkent, közölte a KSH pénteken. A nemzetgazdasági ágak mintegy felének a teljesítménye stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág bruttó hozzáadott értéke 3,0 százalékkal növekedett, az építőiparé jelentősen visszaesett.

A portfolio.hu az adatokat kommentálva megjegyzi, a naptári hatással igazított év/év indexet a KSH ezúttal kifelejtette a közleményből, a szezonálisan és naptárhatással együtt igazított index -1,4 százalék lett, a nyers becslés -1,5 százalék volt.

Az elmúlt két év növekedésének hajtóerejét jelentő exportorientált ipar bővülése megtorpant, ezzel összhangban mind az export, mint az import növekedési üteme csökkent. Az Európai Unió (EU-27) bruttó hazai terméke 2012 I. negyedévében 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest.

 

A mezőgazdaság teljesítménye az előző évi magas bázist követően 7,8 százalékkal csökkent, ezzel -0,2 százalékkal járult hozzá a GDP változásához. Az ipar hozzáadott értéke az előző évi magas szinthez képest stagnált (99,8%), ezen belül a feldolgozóiparban mérsékelt, 0,3 százalékos növekedés következett be. A feldolgozóiparon belül egyre nagyobb súllyal rendelkező járműgyártás területén viszont továbbra is nagymértékű növekedést, míg a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártásában a legnagyobb visszaesést mérték, elsősorban a hazai gyártású híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet mérséklődése miatt. Az ipar összességében -0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az építő-
ipar teljesítményének visszaesése tovább folytatódott (-10,9%), a termelés mindkét építményfőcsoporton belül csökkent. Az építőipar -0,2 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. A mezőgazdaság, az ipar és az építőipar együttesen 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP változását.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen stagnált, így 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP mérséklődéséhez. A legjelentősebb mértékben a pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye csökkent (2,5%). A csökkenésben fontos szerepet játszott, hogy a bankok hitelezési képessége és hajlandósága visszaesett, valamint jelentős volt az egyes életbiztosítások lejárat előtti visszaváltása, amelyek a devizaalapú jelzáloghitelek törlesztésének egyik forrását képezték. A szállítás, raktározás ágazat teljesítményé-nek visszaesése (-1,8%) összhangban van az ipari termelés stagnálásával. Több nemzetgazdasági ágban lényegében stagnálás volt megfigyelhető: a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatás együttes hozzáadott értéke is lényegében változatlan maradt. Ugyanakkor 3,0 százalékkal nőtt az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke a távközlés és az információ-technológiai szolgáltatás bővülése következtében.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartások fogyasztási kiadásán belüli nagy súlyú kiadási csoportok között az élelmiszerek, valamint a szabadidős és kulturális szolgáltatások volumene emelkedett, míg a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatásoké változatlan maradt. A közlekedési szolgáltatások (elsősorban az üzemanyag-fogyasztás visszaesése miatt) és a lakhatással kapcsolatos szolgáltatások kiadási csopor-tokban csökkent a volumen az előző év azonos időszakához képest. A külföldiek magyarországi fogyasz-tása növekedett részben a forintárfolyam számukra kedvező alakulása miatt, míg a magyarok külföldi fogyasztásában továbbra is csökkenést mértek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a lehangoló adatokat úgy kommentálta, jól látható, hogy hazánk nem tudta függetleníteni magát a külpiacokon kibontakozó negatív tendenciáktól. A jövőre tekintettel azonban fontos tényező, hogy a Mercedes gyár jelentős mértékű termelése a következő negyedévekben az ipari adatokon keresztül pozitívan befolyásolhatja a növekedési trendeket. "A munkaerőpiacról érkező pozitív hírek várhatóan szintén kedvezően hatnak a kilátásokra, továbbá a
devizahitelek árfolyamkockázatától egyre nagyobb mértékben függetlenedő háztartási szektor is okozhat még kellemes meglepetéseket a fogyasztási csatornán keresztül" - véli a tárca.

A beruházások és a fogyasztás visszaesése aggasztó

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. senior elemzője véleménye szerint szerint leginkább a beruházások visszaesése járult hozzá a GDP csökkenéséhez, emellett kisebb mértékben az alacsony fogyasztás is.

A beruházások 6,6 százalékos visszaesését aggasztónak nevezte Nyeste Orsolya is, az Erste Bank elemzője. Emellett GDP csökkenésének okai között ő is kiemelte a belső kereslet, a fogyasztás visszaesését.