Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Tiltott állása van Matolcsy államtitkárának

2012.06.08. 07:19
Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára törvénytelenül ül az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatóságában – írja a Blikk. A lap szerint az összeférhetetlen posztért az államtitkár havi 300 ezer forintot kap.

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hét hónapja törvénytelenül ül az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatóságában, és vesz fel jelenleg havi 300 ezer forintot – írja a Blikk.

A lap idézi az államtitkárok jogállását is szabályozó törvényt, eszerint: „politikai vezető további munkavégzésre irányuló jogviszonyt... nem létesíthet". Márpedig Pleschinger 997 ezer forintos államtitkári jövedelme mellett az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) igazgatóságának elnöke is 495 ezerért, az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA) igazgatóságában végzett munkájáért további 300 ezret kap.

Az ÁKK-s tagság azonban egyike azon kevés speciális munkaköröknek, amelyek esetében a tiltást nem kell alkalmazni. Vagyis ezt minden további nélkül betöltheti Pleschinger. Az OBA szintén nagyon fontos szervezet, ugyanis bankcsőd esetén ez az alap 100 ezer euróig (30 millió forint) kártalanítja a pénzüket vesztett bankbetéteseket. A törvény mégsem tesz kivételt az OBA-val.

Az Országos Betétbiztosítási Alap jogállásáról és szervezetéről a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény kifejezetten feljogosítja a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős minisztert, hogy az alap igazgatótanácsába tagot delegáljon – írta az NGM a Blikknek küldött közleményében.

Az NGM szerint a Blikk által idézett törvény „nyilvánvalóan nem kívánta szűkíteni" Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személykijelölési jogát. A minisztérium megköszönte az észrevételt, és azt írta: „a zavarok elkerülése érdekében a két törvény közötti összhang egyértelmű megteremtésére lenne szükség".

Lövétei István közigazgatási jogász azt mondta a lapnak: nyakatekert magyarázat, hogy egy törvény „nyilvánvalóan" nem kívánja szűkíteni a másik adta lehetőséget. Szerinte ilyen esetben érdemes szó szerint venni a törvényt, mivel a norma szövege az OBA-t külön nem engedélyezi, ezért az államtitkári poszttal összeférhetetlen. Így az érintettnek az összeférhetetlenséget meg kell szüntetni. Ha ezt nem teszi meg határidőre, akkor az állami vezetői állásából elbocsátják – tette hozzá.