Ferenc
11 °C
30 °C

A dinnye negyedét elverte a jég Békésben

2012.06.10. 17:51
Több száz hektár dinnyét és két-három ezer hektár szántóföldi növénykultúrát vert el a jég szombaton Békés megye déli részén, Szabadkígyós, Újkígyós, Pusztaottlaka, Csanádapáca, Medgyesegyháza és Medgyesbodzás települések külterületein – mondta Simonka György, a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke.

A jég Csanádapácán okozta a legnagyobb károkat, a zivatar sávban tarolta le a település és külterületeinek növénykultúráit. Simonka György elmondta: a legnagyobb tragédia a görögdinnye termő területeket érintette, a nagy erejű vihar kíséretében lezúduló jégeső mintegy száz hektárt teljesen megsemmisített a térségben, és kritikus a dinnye állapota mintegy ötszáz hektár területen.

Békés megyében 2000-2300 hektár közötti a dinnye termőterülete, a jég ennek több mint 25 százalékát verte el.

A napraforgó, kukorica és a kalászosok állapota is tragikus, a jégesővel sújtott részeken a kalászos gabonát érte a legnagyobb kár, vannak területek, ahol jég kiverte a tejes érésben lévő szemek közel ötven százalékát a búzából és az őszi árpából. A jégverte terület nagysága az előzetes becslések szerint több ezer hektárra tehető a térségben.

A dinnyetermelők az MTI-nek úgy nyilatkoztak: az állomány megmentésére kevés az esély, nagyon magas a páratartalom, így a sérült növényhajtásokat azonnal megtámadják a vírusok és a baktériumok. Ezek ellen drága permetezéssel lehetne védekezni, ami azonban jelentős többletköltséggel járna, miközben a termés töredéke lesz az átlagnak.