Bernát, Felícia
EUR 383,86 Ft
USD 363,20 Ft
8 °C
30 °C

A kormány hétfőn kapja meg a KT véleményét

2012.06.11. 09:49

Hétfőn kapja meg a kormány a Költségvetési Tanács véleményét a 2013-as büdzsé tervezetéről, melynek főbb számait a tervek szerint július 15-ig fogadja el a parlament. Június elsején kapta meg a Költségvetési Tanács a jövő évi büdzsé tervezetét, amelyet a törvény alapján 10 napja van véleményezni. A tanács elnöke, Kovács Árpád korábban azt mondta, a nemzetgazdasági minisztérium a véleményük figyelembevételével küldi meg a kormánynak a törvényjavaslatot.

A tervek szerint a kormány szerdán második olvasatban tárgyalja a büdzsét, majd pénteken benyújtja az Országgyűlésnek. Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentette, a tavaszi ülésszak végén elfogadhatják a fő számokat. A Széll Kálmán-terv 0.2-ben a kormány, jövőre 1,6 százalékos növekedéssel, 2,2 százalékos államháztartási hiánnyal és 4,2 százalékos inflációval számol, és 10,3 százalékos munkanélküliséget vár.

Múlt héten Domokos László az Indexnek azt mondta, a kiadási oldalon még jó néhány tisztázandó kérdés van, de a sarokszámokról benyújtott költségvetési tervezet tárgyalható állapotban van. Úgy vélte, ritka az, hogy a magyar érdek és a nemzetközi érdek egybeesik, az előrehozott költségvetés azonban éppen ennek a példája, fontos bizalomerősítő lépés ez a kormány részéről. Domokos elismerte, a korai tervezés egyben kockázatot is jelent, hiszen a változó makrogazdasági helyzet már az előző évben is utólagos korrekciót igényelt a költségvetésben, ugyanakkor úgy vélte, a válságos időkben fontos az utókorrekciós tényezők beépítése, tartalékokra van szükség.

A megszokottnál korábbi költségvetési tervezés szerinte lehetőséget ad hosszabb szakmai egyeztetésekre, az új adók részletesebb kidolgozására. Az Állami Szávevőszék elnöke szerint az Alaptörvényben rögzített adósságszabály komoly önkorlátozás a kormány részéről, fegyelmezett költségvetési tervezést eredményez.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek