Vita a Hankooknál a halálos baleset után

2012.06.11. 13:31

Elutasította a Hankook vezetése a vegyipari szakszervezettel (VDSZ) közös balesetvédelmi feltáró bizottság létrehozását, amelyet egy, a napokban történt halálos munkahelyi baleset kapcsán kezdeményezett az érdekvédelem – derül ki a szakszervezet közleményéből.

„Nem tartja időszerűnek egy, a szakszervezettel közös ad hoc munkavédelmi feltáró csoport létrehozását a rácalmási Hankook Tire Magyarország Kft” – írta levelében Lee Sang Il ügyvezető igazgató válaszul Székely Tamásnak. A VDSZ elnöke ugyanis a napokban a baleset kapcsán azonnali intézkedést követelt, és felajánlotta, a munkahelyi kockázatok felmérésben és a hiányosságok pótlásában a szakszervezet is részt vesz.

A szakszervezet felháborító nevezte, hogy a cég vezetése a baleset után sem hajlandó a szakszervezettel együttműködni annak ellenére, hogy a bizottságnak nem a konkrét eset kivizsgálása lenne a feladata - hiszen arra ott vannak a hatóságok -, hanem a biztonság javítása.

Mint ismert, a rácalmási gyárban egy alapanyagkeverő-gép kürtőjénél sérült meg egy munkás: a férfi az egyik gyártósoron karbantartási munkálatokat végzett, létrán állva a gép belsejében dolgozott, amikor annak ötszáz kilós ajtaja becsapódott. A férfi leesett a létráról és eltörött a nyakcsigolyája, amelynek következtében azonnal szörnyethalt. A baleset körülményeit a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság a munkavédelmi felügyelőség bevonásával közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja

A Hankook és a szakszervezet között nem ez az első összeütközés, tavaly tavasszal majdnem leállt a gyártás, miután nem tudtak megegyezni a béremelés mértékéről, korábban pedig a szakszervezet munkavédelmi kommandókkal próbálta feltárni a biztonság szempontból aggályos körülményeket, a csoportok önkéntes tagjait azonban a szakszervezet szerint megfélemlítették, és a kommandókat végül mindenhol fel kellett oszlatni. Már a gyártás megindítását is folyamatos harc jellemezte, egy ideig a dél-koreai nagykövetségnek kellett közvetítenie a VDSZ és a Hankook között.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport