Hódmezővásárhely újra kötvényt bocsáthat ki

2012.06.12. 07:55

A kormány 79 millió euró (23,2 milliárd forint) összegű, 25 éves futamidejű kötvénykibocsátást engedélyezett Hódmezővásárhely önkormányzatának, amelynek eddigi vezetője Lázár János volt, írja a Napi Gazdaság.

Az új önkormányzati törvény szerint az önkormányzati hitelfelvételek kormányengedélyhez kötöttek - most első ízben határozott úgy a kabinet, hogy áldását adja néhány település kötvény- és hitelakciójához.

Hódmezővásárhely adóssága 25 milliárd forintra emelkedett. A 2006-os kötvényt svájci frankban bocsátották ki, és hogy a város csökkentse a devizakockázatokat, Lázár János a város polgármestere határidős piacokon forgatta meg a város pénzét. Ez utóbbi miatt megrótta az Állami Számvevőszék, hozzátéve, hogy az akció nem volt törvénytelen csak kockázatos.

Mint ismert, a hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly december 29-én - a fennálló szerződés alapján esedékes törlesztőrészletek megfizetése után - levélben fordult az Erste Bankhoz, a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérve a pénzintézettől. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab, 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben a svájci frank árfolyama meghaladta a 251 forintot.

Lázár János korábban elmondta: a pénzintézet tavaly decemberben, majd januárban a város megkeresésére levélben "ultimátumot adott az önkormányzatnak ": 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és az önkormányzat között lévő szerződés feltételein. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény csaknem tízéves törlesztésének felelt volna meg. Lázár János a feltételeket irreálisnak és megvalósíthatatlannak tartotta.

Ez év február 2-án a város közgyűlése egyhangú szavazással hatalmazta föl a polgármestert, hogy folytassa az egyeztetéseket a bankkal, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a svájci frank-forint árfolyam miatti veszteségek viseléséből az Erste Bank is vállaljon részt.

Az önkormányzat akkori álláspontja szerint az egész Európát sújtó nemzetközi pénzügyi válság idején a bankoknak is részt kell venniük a kárenyhítésben, a terhek viselésében, fokozottabban együtt kell működniük ügyfeleikkel annak érdekében, hogy a közöttük lévő üzleti viszony mielőbb és mindkét fél számára elfogadható mértékű veszteség mellett rendeződjön.

Április végén aztán megújította megállapodását Hódmezővásárhely önkormányzata és az Erste Bank. Akkor közölék: az új megállapodás biztonságos feltételeket teremt a városi önkormányzat számára a korábban kibocsátott kötvények visszafizetéséhez, illetve ez alapján a bank nyugodt hitelezőként tekinthet az önkormányzatra