Erik, Alexandra
EUR 386,08 Ft
USD 366,62 Ft
11 °C
23 °C

Uniós jogos sérthet a tervezett földtörvény

2012.06.13. 07:38

Több ponton ellentétes az uniós joggal a földtörvény koncepciója - mondta a Napi Gazdaságnak Máhr András, a MOSZ  titkára. A tulajdon szabadságával kapcsolatos alapjogot sérti az elképzelés, hogy a Nemzeti Földalapnak (NFA) úgy adnának elővételi, elő-haszonbérleti vagy kényszerhasznosítási jogot, hogy a tulajdonosnak nem kell hozzájárulnia a döntéshez - a jelenlegi Ptk. szerint a vételi jog érvényesítéséhez ez szükséges.

A hatályos kisajátítási törvény szerint azonnali és teljes kártalanítás mellett nemzetgazdasági érdek alapján is bármit kisajátíthat az állam - erre azonban utalás sincs a koncepcióban. Ráadásul az EU szerint tiltott állami támogatásnak minősülhet, ha a koncepcióban foglaltak szerint az NFA annak adhatja a kisajátított földet, aki egyébként nem jutna hozzá.

A koncepcióban még érintőlegesen sem szerepel a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által a hét végén említett kitétel, amely szerint az állam bár nem kívánja felszámolni a nagybirtokokat, azonban a jövőben állami támogatást nem kaphatnak.

A koncepció szerint az 500 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók már nagybirtokosnak számítanak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ettől függetlenül van-e ilyen kormányzati szándék - hívta fel a figyelmet Máhr. A miniszter szavaiból következik, hogy a cégek mellett a nagyobb, bérelt területen gazdálkodó egyéni vállalkozók és családi gazdaságok is eleshetnek a támogatásoktól.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét