Heteken belül az államé lehet a Takarékbank

2012.06.14. 16:14

A Magyar Fejlesztési Bank (MBF) indikatív ajánlatot adott a Takarékbankra, a döntés a közeljövőben, lehet, hogy még ebben a hónapban megszületik - mondta az MFB elnök-vezérigazgatója csütörtökön, részleteket azonban a tárgyalások lezárultáig nem hoznak nyilvánosságra.

38 milliárdos veszteség az MFB-nél

Az MFB 38,62 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el tavaly - jelentette be a pénzintézet elnök-vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A korábbi nagy hitelekre és befektetésekre képzett értékvesztés 43 milliárd forinttal rontotta az eredményt. Hiába volt közel 8 milliárd forint az üzemi eredmény, a kockázati költségek és a különadó miatt veszteséges lett a bank - mondta Baranyay László.

Baranyay László Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az MFB igazgatósága az ezzel kapcsolatos javaslatot várhatóan a jövő heti ülésén tárgyalja, s miután a felügyelő bizottság is megtárgyalta, beterjesztik a nemzeti fejlesztési miniszternek.

Ha ugyanis megvásárolják a Takarékbankot, előtte a döntéshozóval meg kell ismertetni, hogy milyen lehetőségeket és kockázatokat vállalnak a tranzakcióval - tette hozzá. Elmondta, hosszú ideje folynak tárgyalások a német DZ Bank képviselőivel a Takarékbank 38,5 százalékos tulajdonrészének megvételéről. A Takarékbank többségi tulajdona a takarékszövetkezeteké, ami már önmagában bonyolult helyzetet eredményez.

Mint azt megírtuk, az Index információi szerint az MFB mindössze négymilliárd forintot adna a tulajdonrészért. Az állam a Takarékbankkal a takarékszövetkezeti rendszerben szeretne meghatározó befolyást szerezni, hogy azon keresztül pörgesse fel a lefagyott hitelezést.

A Takarékbank megvásárlása egy nagyobb pénzügyi intézményrendszerbeli elképzelés része - mondta Baranyay László. Ismertette: a napokban az MVM-nek értékesítik a Déli-áramlatban meglévő részesedésüket, amihez a fejlesztési miniszter már hozzájárult.