Hirtelen légicégei lettek egy vízerőműnek

2012.06.14. 18:29 Módosítva: 2012.06.14. 19:08

Tulajdonoscsere történt a február 3-án csődbe jutott, és felszámolás alatt álló Malév két leányvállalatánál, közölte csütörtökön az állami vagyont kezelő MNV Zrt. A cég közleménye szerint „az állam kiemelten kezeli a Malév leányvállalatainak sorsát és eltökélt szándéka, hogy a Malév-felszámolás hatására nehéz helyzetbe került Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt. (GH) és Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) működését stabilizálja”. Ezért a GH pénzügyi stabilitásának fenntartása érdekében az egyszemélyes állami tulajdonban álló Tiszavíz Vízerőmű Kft. likviditási helyzete adott lehetőséget arra, hogy azonnali átmeneti forrást biztosítson a GH számára.

Az intézkedések eredményeként a Malév Zrt. „f.a.” és az MNV Zrt. valamint a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Tiszavíz Vízerőmű Kft. a mai napon szerződést írt alá a Malév leányvállalatai részesedéseinek tulajdonszerzéséről, és a velük kapcsolatos követelések, tartozások átvállalásáról, a tervezett tőkerendezéssel összefüggésben.

Az MNV közleménye arra nem tér ki, hogy a Tiszavíz mennyiért szerzett tulajdont a két cégben, és az sem derül ki belőle pontosan, hogy a tőkerendezést hogyan és milyen összegben kell megvalósítania a vevőnek.

A Malév az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a leányvállatok likviditási helyzetére, a megmentésükre rendelkezésre álló rövid időre, valamint a nyilvános pályázati eljárás valószínűsíthető sikertelenségére tekintettel döntött a felszámoló a nem nyilvános, közvetlen tárgyalásos eljárásban történő értékesítés mellett.

„A GH és az ACE ezáltal kikerült a felszámolás alatti Malév leányvállalati körből, tevékenységüket normál üzletmenet mellett, a tőkehelyzet folyamatban lévő megerősítése mellett végzik. A GH részére biztosítva van az azonnali forrásnyújtás és megtörténhet a teljes tőkerendezés mindkét társaság vonatkozásában” – olvasható a közleményben. A cégek munkavállalóinak járandóságai az állami tulajdonszerzést követően teljesítésre kerülnek, a munkahelyek megtartását az államnak sikerül biztosítania.

A Népszabadság csütörtökön azt írta, hogy továbbra is adósa mintegy 450 dolgozójának a Malév GH, a felszámolás alatt álló Malév még működő földi kiszolgáló vállalata. A lap szerint a Malév GH annak ellenére csődközelbe került, hogy nemrég 400 millió forint állami kölcsönt kapott, de ennek nagy részét a Budapest Airporttal szembeni tartozás törlesztésére fordították.