Nyomozás indult a soltvadkerti takarékszövetkezet ügyeiben

2012.06.14. 18:07 Módosítva: 2012.06.14. 18:07

A Figyelő úgy tudja, hogy a felügyeleti és a betétvédelmi intézkedéseken túl rendőrségi nyomozás is zajlik már a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjének ügyében.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság május 24-én rendelt el nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint június 1-je óta már a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le az eljárást.

A lap a részletekről egyelőre nem kapott tájékoztatást, de az egyik, a társaságot ismerő forrásuk egy különös ügyletre is felhívta a figyelmet. Ha a cégregiszterben nyomon követjük a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vezető tisztségviselőinek cégkapcsolatait, szembetűnő, hogy a társaság több vezetője is képviselője, illetve tagja volt egy Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű vállalatnak.

A takarékszövetkezettel, illetve annak ingatlanhasznosító társaságával azonos címen működő, a Seychelle-szigeteken bejegyzett Insy Inc. alapította, majd mostanra egy panamai hátterű csoporthoz kerülő társaságban a 2010-es beszámoló szerint Haskó Béla (aki sokáig a takarékszövetkezet vezetője volt) mellett több más soltvadkerti vezető, így Tóth Józsefné, Ótott Kovács Gábor és Kis Molnár Gábor is tag volt.

A 2011-es beszámoló szerint azonban már maguk a takarékszövetkezetek – így a soltvadkerti – váltak tulajdonossá. Korábban a Hírszerzőnek a tulajdonos kisebb szövetkezetek egyöntetűen azt mondták, hogy a soltvadkerti rábeszélésére szálltak be. Ami a cégregiszterből biztosan kiderül, ennek a társaságnak soha nem volt árbevétele, ám tulajdonosai mégis 910 millió forintnyi tőkét adtak össze.

Az Air Control ügyei

A Figyelő szerint ebből és a PartnerControl.hu cégregiszteradataiból kiderül, hogy az Air Control erős kapcsolatot mutatott egy akkori, kifejezetten szélsőséges politikai kezdeményezéssel, a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége az Élhető Magyarországért elnevezésű szervezettel, illetve annak a Magyar Világ című szélsőséges lap körül kialakult szellemi körével. Az offshore hátterű társaság és a politikai mozgalom vezetése megegyezett.

A cég első képviselője Kőrösi Imre hajdani MDF-es honatya volt, a felügyelőbizottságban pedig helyet kapott Kozenkay Jenő, a III/II-es kémelhárító csoportfőnökség egykori tagja, az Aerocaritas légimentő-alapítvány vezetője is.


A céget elvileg szabadalomhasznosításra hozták létre, és amikor szórványosan hallatott magáról a társaság, akkor előbb egy titokzatos energiaszabadalom hasznosítását ígérte, majd létrehozott egy Windcraft Hungary nevű céget kísérleti szélerőmű-beruházásokra.

Ezt a társaságot ugyanaz az Antal Róbert vezette, aki egyben a vadkerti takarékszövetkezet ingatlanhasznosító cégét. A társaság ipari hasznosítást és sorozatgyártást ígért, egyik vezetője még 2008-ban is azt nyilatkozta, hogy 10 nagyobb és 30-40 kisebb projekt megvalósítását tervezi.

A Figyelő cikkéből kiderül: mindebből nem lett semmi, csak zavaros cégkapcsolatok vezettek különböző nyíregyházi és vásárosnaményi vállalkozókhoz. Hogy valaha valóban voltak-e ennek a cégnek valós üzleti elképzelései, vagy valami rejtélyes egyéb ok, politikai finanszírozás, esetleg pénzelfolyatási szándék miatt vállalt a takarékszövetkezet aktív szerepet a működtetésében, talán majd a rendőrség kideríti – olvasható a cikkben.