Beismerték: mi fizetjük a tranzakciós adót

2012.06.15. 08:47

Matolcsy György a mai bejelentéssel egyértelművé tette, amit csak a nagyon elvakult ember nem tudott: a tranzakciós illetéknek nevezett adót bizony lenyomják a bankoló emberek (és vállalatok) torkán. A nemzetgazdasági miniszter a 2013-as büdzsé tervezetének ismertetésekor ugyanis elmondta, az eredeti tervben 130 milliárdos bevétellel számoltak a pénzügyi tranzakciós illetékből, de már 280 milliárddal tervez a büdzsé, a beszedhető bevétel pedig akár 300-400 milliárd forintra rúghat.

A józanul gondolkodóknak eddig sem volt kétségük afelől, hogy a hangzatos kormányzati ígéretek ellenére a bankok bizony áthárítják majd a tranzakciókra rakódó extra költségeket. Az emberben azért élt a remény, hogy a bazári alkufolyamat végén − ahol a bankok 60, a kormány képviselői pedig 130 plusz 60 milliárdról indultak − mégiscsak születhet olyan kompromisszum, amelyet mindkét fél elfogadhatónak tart.

Az alsó hangon 280 milliárd forintot azonban lehetetlen lenyeletni a bankokkal − ezzel a nemzetgazdasági miniszternek tökéletesen tisztában kell lennie. Emlékeztetőül: a bankrendszer tavaly 92,6 milliárd forint veszteséget termelt, de talán beszédesebb adat, hogy a teljes magyar pénzintézeti szektor nettó díj- és jutalékbevétele alacsonyabb volt − 276,5 milliárd forint −, mint amennyit a kabinet tranzakciós illetékként be akar hajtani jövőre azért, hogy rendben legyen az egyenleg, például az eredeti terveknél 120 milliárd forinttal több jusson az államapparátusnak.

A 280 milliárdos tétel minden érdemi alkut is lehetetlenné tesz azzal kapcsolatban, hogy a bankok mekkora terhet vállaljanak magukra. Ezt az összeg csak akkor lehet szalonképes, ha valóban szétterül és minden banki szolgáltatást igénybe vevő terheit növeli. Ennek a beismerése történt meg csütörtök délután kettőkor.  • Tippek
  • Hírek