Varga Mihály ellentmondott Orbánnak

2012.06.15. 10:34 Módosítva: 2012.06.15. 10:38

A jövő héten benyújtják az Országgyűlésnek a jegybanktörvény módosítását, amely várhatóan eleget tesz az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak. Így az utolsó akadály is elhárul a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalások megkezdése elől – mondta Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken az m1-en.

Ha az egyeztetések után a jövő héten be tudják nyújtani a módosításokat, akkor arról június végéig dönthet az Országgyűlés, mondta Varga. Ezután már az Európai Unión és a Nemzetközi Valutaalapon múlik, hogy mikor kezdődnek a tárgyalások. A tárca nélküli miniszter azt mondta, megnőtt az esélye annak, hogy már a nyáron elinduljanak a megbeszélések.

Ősszel megszülethet a megállapodás, mondta a miniszter hozzátéve, hogy a pontos időpont a tárgyalásoktól függ, mert vállalhatatlan vagy a nemzeti érdekkel szembe menő pontokat a magyar kormány nem fog elfogadni.

Varga Mihály emlékeztetett, a jegybanktörvény vitája hosszú ideje húzódik, az Európai Központi Banknak és az IMF-nek is voltak fenntartásai a törvény benyújtott módosításával kapcsolatban. A végszavazást ezért elhalasztotta a parlament. A módosításokat visszavonják, és az átdolgozott változatot nyújtják be az Országgyűlésnek.

Az utolsó vitás kérdésekről szólva Varga Mihály elmondta: a magyar kormány elfogadja azt a kérést, hogy újabb alelnököt és monetáris tanácsi tagot ne nevezzenek ki a mostani jegybankelnök hivatali ideje alatt. „Amellett, hogy a jegybanktörvény módosítása megtörténik, lesz olyan megerősítő információ, amely biztosítani fogja az Európai Központi Bankot és a valutaalapot, hogy ez a kinevezés 2013 márciusáig semmiképpen nem történik meg” – fogalmazott a miniszter.

Reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a jegybanktörvényről. Ő azt mondta: „Van egy törvényünk, amely szerint ez lehetséges, a törvényt nem fogjuk módosítani, de szívesen megállapodunk arról, hogy a mostani jegybankelnöki vezetés mandátumának lejártáig nem nevezünk ki új alelnököt”. Ennek a kjelentésnek, amelyet a nemzeti és parlamenti szuverenitást is érintő mondatok követtek, egyértelműen ellentmondanank Varga Mihály szavai.