Orbán: Nem is biztos, hogy kéne euró

2012.06.15. 08:29 Módosítva: 2012.06.15. 08:53

A miniszterelnök szerint Magyarországnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évben arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni. Orbán Viktor ezt azzal magyarázta pénteken a Kossuth rádióban, hogy szerinte az eurózónában egy nagyon erős, a nemzeti függetlenséget, szuverenitást jelentősen korlátozó központosítás zajlik majd le.

Az euró magyarországi bevezetéséről, annak újragondolásáról éppen pénteken rendeznek tanácskozást Budapesten, amelyen részt vesz a pozsonyi jegybank monetáris tanácsának egy tagja is. Mint ismert, az euróválság mentőcsomagjai jelentősen megterhelik az euróövezet tagjainak, így például Szlovákiának a költségvetését. A közép-európai térségben a csehek korábban sem sürgették a közös pénz átvételét, de a volt szocialista államok közül a lettek várhatóan jövőre belépnek az eurózónába.

Orbán a rádióinterjúban arról is beszélt: Magyarország készen áll a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó hivatalos tárgyalásokra, és bármelyik pillanatban érkezhetnek olyan hírek az IMF-től, hogy ezek megindulhatnak.

A jegybanktörvényre kitérve a kormányfő közölte: a kabinetnek nem fűződik semmilyen különleges érdeke ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mostani vezetősége mandátumának lejártáig kinevezzenek egy harmadik alelnököt. „Van egy törvényünk, amely szerint ez lehetséges, a törvényt nem fogjuk módosítani, de szívesen megállapodunk arról, hogy a mostani jegybankelnöki vezetés mandátumának lejártáig nem nevezünk ki új alelnököt”. És ismét elővette a szuverenitás-kártyát, mondván: a magyar parlament nem adhatja fel a szuverenitását.