Tovább tart a magyar ipar mélyrepülése

2012.06.15. 09:00 Módosítva: 2012.06.15. 09:08
Áprilisban 3,1 százalékkal alacsonyabb volt az ipari termelés, mint egy évvel korábban, jelentette pénteken a KSH. A visszaeséshez elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése járult hozzá, amit a KSH jelentése szerint még a járműgyártás bővülése – a kecskeméti Mercedes-gyár beindulása – sem tudott kompenzálni.

A KSH jelentése szerint az pari termelés az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 2,4 százalékkal mérséklődött.

A gyakorlatilag 2009 decembere óta tartó növekedést megszakítva az ipari export 2012 első négy hónapjában 0,3, áprilisban 3,4 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Áprilisban a feldolgozóipar exportértékesítésének közel harmadát képviselő járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal bővült, míg a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyötöd súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta egy éve tartó visszaesését: exportvolumene jelentősen, 18,9 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése január-áprilisban és áprilisban közel azonos mértékben, 1,6, illetve-1,5 százalékkal mérséklődött. Ezen belül a feldolgozóipar belföldi eladásai áprilisban már 5,8 százalékos visszaesést mutatnak.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 2,8 százalékkal csökkent, míg a csekély súlyú bányászaté 16,1 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,8 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 8,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az iparág szakágazatai közül a legjobb teljesítményt – több mint 20 százalékos növekedéssel – a közúti gépjármű gyártása nyújtotta, derül ki a jelentésből a Mercedes-gyár beindulásának hatása.

A második legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása számottevően, 14,3 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése következtében. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,2 százalékkal emelkedett, nagyrészt az értékesítés több mint egyharmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően, a hazai eladások visszaestek.

Áprilisban a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,9 százalékkal emelkedett 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 7,4 százalékkal nőttek, míg az új belföldi rendelések 3,6 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 29,3 százalékkal bővült tavaly áprilishoz képest.

2012 első négy hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban – Nyugat-Dunántúlon (5,3 százalék) Dél-Alföldön (4,4 százalék), valamint Észak-Magyarországon (2,5 százalék) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 0,8-5,6 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH.