Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elkészült a jegybanktörvény új módosítása

2012.06.17. 18:13 Módosítva: 2012.06.17. 18:28

A kormány a jövő héten terjeszti a parlament elé a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására tett új javaslatát; a jelenleg a Ház előtt fekvő jegybanktörvény-módosítási indítványt a kabinet visszavonja - közölte Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője.

Az új módosítási javaslat - amelynek sürgős parlamenti tárgyalását kezdeményezik - azokat a főbb változtatásokat vezeti majd át az MNB-törvényen, amelyeket a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) által működtetett szakértői csoport alakított ki.

Szólt ugyanakkor arról is, hogy a monetáris tanács létszámának bővítésével és az új jegybankalelnök kinevezésével kapcsolatos rendelkezéseket az új változtatás sem érinti, de Orbán Viktor miniszterelnök levelet fog küldeni José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, valamint Mario Draghinak, az EKB vezetőjének, arról tájékoztatva őket, hogy a jelenlegi MNB-vezetés mandátumának lejártáig nem lesz további jelölés, kinevezés a tanácsba, illetve a jegybanki vezetésbe. Hasonló tartalmú levelet küld majd a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Rogán Antal is, hiszen a monetáris tanács külső tagjainak jelölésénél ennek a testületnek van jogosultsága.

Az angol és magyar nyelven is elkészült új módosítás tartalmi elemei közül az IMF-főtárgyaló példaként említette a devizatartalék tartalmára vonatkozó információk kiadásának kérdését - amely alapvetően a jegybankelnök hatásköre lesz -, továbbá pontosítják a monetáris tanács jogkörét, és az új munka törvénykönyvének megfelelő pontokat is átvezetnek.

Varga Mihály szerint az Országgyűlés június végéig elfogadhatja a jegybanktörvény módosítását, így júliustól bármikor megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az EU-val. Emlékeztetett, a Magyarországgal szemben indult kötelezettségszegési eljárás két pontját, a jegybankelnök eskütételét és díjazását kivéve az Európai Bizottság nem támasztott további feltételt a magyar kormánnyal szemben. Az említett két ügyben vélhetően az Európai Bíróság fog eljárni, de ez nem akadálya az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének - tette hozzá, kiemelve, hogy minden további pontban mostanra sikerült megegyezést elérni a nemzetközi tárgyalópartnerekkel, s így kerülhet a Ház elé az új jegybanktörvény-módosítási javaslat.

A tárca nélküli miniszter elmondta azt is, hogy a törvényjavaslatot eljuttatják az EKB-nak, valamint az Európai Bizottságnak, továbbá tájékoztató levelet küldenek a két szervezet mellett a valutaalapnak is a korábbi és a mostani jogszabályi változtatásokról, amelyekkel a kabinet szerint "a legfontosabb akadályok elhárultak a tárgyalások megkezdése elől".