Tovább csökkenek az üzemanyagárak

MTI/Index
2012.06.18. 14:32

Szerdán újra csökkenti az üzemanyagok nagykereskedelmi árát a Mol. A 95-ös benzin bruttó 5 forinttal, a gázolaj 6 forinttal lesz olcsóbb. Ezzel a 95-ös benzin átlagára 417 forintra, a gázolajé 418 forintra csökken. Az autósok azonban 20-25 forintos eltéréseket is tapasztalhatnak az egyes kutaknál.

A Mol múlt héten is csökkentette a benzin és gázolajárakat, akkor 8, illetve 6 forinttal estek az üzemanyagárak. A benzin ára az idén április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forint volt.

 

Ahogy azt korábban jeleztük, a gyenge makrogazdasági adatok, az európai adósságfélelmek miatt romló növekedési kilátások egyaránt nyomás alatt tartották a héten az olajárat. Bár az OPEC országok nem nyúltak kitermelési kvótájukhoz, sőt a jelenleg annál magasabb szintű termelés visszafogását határozták el, a Brent árfolyama ismét csökkent. Emiatt a benzin 1,4 százalékkal, a gázolaj 1,3 százalékkal lett olcsóbb a héten.

Ezúttal ráadásul a forint is a hazai autósok mellett dolgozott, mert erősödött a dollárral szemben. A héten 235,6-os átlagot ért el, miközben múlt héten 239-es szinten állt a jegyzés (sőt, pénteken jócskán 230 forint alá bukott a dollár árfolyama). Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 2,7 százalékkal, a gázolajé pedig 2,6 százalékkal került lejjebb.