Visszavonták a jegybanktörvényt

2012.06.18. 15:32

Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kezdeményezésére a parlament nagy többséggel hozzájárult a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslat visszavonásához. A jegybanktörvényt az EU kifogásai miatt kellett volna módosítani, de a kormány előterjesztése nem minden részletében felelt meg az az EKB-val, követelményeinek, bizonyos pontjai pedig szöges ellentétben voltak azzal. A jegybanktörvény módosítása amúgy feltétele volt az IMF-tárgyalások megkezdésének, melyek még mindig nem kezdődtek meg.

Az Európai Bizottság ugyan elfogadta a magyar jegybanktörvény korábbi korrekcióját, de az Európai Központi Bank és az IMF több változtatást akart. Ezeket a kormány sokáig nem volt hajlandó átvezetni a törvényen, ezért június elején a parlament majdnem egy olyan jogszabályt fogadott el, ami biztosan ellehetetlenítette volna a tárgyalást a Valutaalappal. Az Európai Központi Bank (EKB) akkor azt közölte, hogy az EU kérései szerint módosított MNB-törvény továbbra sem oldja fel a szervezet függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB például kifogásolta, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök is.

A vitás pontok miatt végül a szavazás elmaradt, a törvényt visszavonták, miután Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter azt kérte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény végszavazásának az elhalasztását. Erről Rogán később úgy nyilatkozott, hogy a halasztással esélyt adtak az IMF-megállapodásnak.

Rogán a múlt héten már úgy nyilatkozott, hogy a törvényt újraírják, Varga pedig bejelentette, hogy "diplomáciai előcsapást tesz", tehát egyeztet az IMF-fel, az EU-val és az EKB-val is a lehetséges módosításról, és azt követően teszi le a kormány asztalára az új javaslatot.

A cikkcakkokból még a múlt hétre is jutott: Orbán előbb cáfolta, Varga viszont később megerősítette, hogy a héten elkészülnek a szükséges változtatások a törvényhez. Most kiderült, a jogszabályt teljesen visszavonják, és újraírják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Vennék
  • Bankszámla