Céklából és zöldbabból diplomáztak a közmunkások

2012.06.19. 07:35

A héten lezárult a mezőgazdasági közfoglalkoztatási kísérleti mintaprogram, amelynek keretében közel 1500 közmunkás kapott képzést, közölte a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI)-

A TKKI közleményében ismerteti: hétfőn vették át bizonyítványukat annak a kísérleti mintaprogramnak a résztvevői, akik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának háttérintézménye, a TKKI Békéscsabai Igazgatósága által szervezett három hónapos képzést végezték el.

Két megye 56 településéről, 85 csoportban 1461 ember vett részt a mezőgazdasági közfoglalkoztatási kísérleti mintaprogramban, a munkavégzéssel egybekötött hétvégi képzésnek köszönhetően a résztvevők egyszerre kaptak szakmai tudást, munkatapasztalatot és munkát, ugyanis a képzést követően ezek az emberek közfoglalkoztatásban is részesültek.

A TKKI 750 önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást a Belügyminisztérium által koordinált közmunkaprogramokhoz kapcsolódóan. Az intézet a közmunkaprogram keretében szakmai képzést nyújt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt igénylik. A TKKI 2012 márciusában - a helyi önkormányzatokkal és a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjaival partnerségben - indította el Békés és Csongrád megyében a mezőgazdasági közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési mintaprogramot.

A képzés a mezőgazdasági alapismeretekre koncentrált. A szarvasi program keretében mintegy 1,3 hektáros területen zöldbabot, salátát, céklát, levélzöldséget, gyökérzöldséget, sárgarépát és vöröshagymát termesztettek. A megtermelt vöröshagyma egy részét a városi Gyermekélelmezési Kht.-nak adták át a program lezárását követően. Az oktatást egyidejűleg 85 helyszínen kellett megszervezni, ezért szokatlanul sok oktató vett részt a programban.