Varga és Simor levelet küldenek az IMF-nek

2012.06.19. 08:45

Varga Mihály és Simor András jegybankelnök kedden levelet küld az IMF-nek, amelyben ismertetik a jegybanktörvényről szóló megállapodást. Az IMF-tárgyalásokat vezető miniszter hétfő este a Hír Tv műsorában úgy vélte, hamarosan megkezdődhetnek az IMF-tárgyalások, kedden pedig Simor András jegybankelnökkel közösen küldenek egy levelet a Nemzetközi Valutalapnak, az Európai Bizottságnak és az Európai Központi Banknak.

Varga megismételte, Magyarország továbbra is egy elővigyázatossági hitelre tart igényt, mivel a pénzpiacok rendkívül feszült hangulatban vannak.

Mint ismert, az Európai Bizottság ugyan elfogadta a magyar jegybanktörvény korábbi korrekcióját, de az Európai Központi Bank és az IMF több változtatást akart. Ezeket a kormány sokáig nem volt hajlandó átvezetni a törvényen, ezért június elején a parlament majdnem egy olyan jogszabályt fogadott el, ami biztosan ellehetetlenítette volna a tárgyalást a Valutaalappal. Az Európai Központi Bank (EKB) akkor azt közölte, hogy az EU kérései szerint módosított MNB-törvény továbbra sem oldja fel a szervezet függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB például kifogásolta, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök is.

A vitás pontok miatt végül a szavazás elmaradt, a törvényt visszavonták, miután Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter azt kérte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény végszavazásának az elhalasztását. Erről Rogán később úgy nyilatkozott, hogy a halasztással esélyt adtak az IMF-megállapodásnak.

Rogán a múlt héten már úgy nyilatkozott, hogy a törvényt újraírják, Varga pedig bejelentette, hogy "diplomáciai előcsapást tesz", tehát egyeztet az IMF-fel, az EU-val és az EKB-val is a lehetséges módosításról, és azt követően teszi le a kormány asztalára az új javaslatot.