Jó formában a forint

2012.06.20. 16:40

Az új jegybanktörvényről és a közelgő IMF-tárgyalásokról érkező jó hírek és a kedvező nemzetközi hangulat hatására 286 forintig süllyedt az euró jegyzése szerda délután. A pozitív piaci légkör azonban sérülékeny, ha az esti, amerikai kamatdöntés csalódást okoz, vagy az újabb jegybanki élénkítő program bejelentése elmarad, a trend könnyen megfordulhat, ami a forint árfolyamára is hatással lehet.

Európa piacain a jó hangulat többek közt annak is köszönhető, hogy úgy tűnik, a görög választások után egy darabig nem lesz csőd Görögországban és ígéretes, hogy a G20 csúcsértekezlet is a válságot kezelő újabb intézkedéseket vetített előre. A svájci frank árfolyama szerdán délután 238,44 forint körül alakult, egy dollár 225,24 forintot ért. A magyar tízéves kötvényhozam 8 százalék közelébe esett, ez másfél hónapja a legalacsonyabb szint.

Mint ismert, Varga Mihály tárca nélküli miniszter bejelentette, csütörtökön nyújtja be a kormány a parlamentnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény új módosítását, amelyet két héten belül fogadhat el az Országgyűlés. Varga közölte azt is, elküldték az Európai Bizottságnak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Központi Banknak (EKB) azokat a leveleket, amelyekben tájékoztatják a nemzetközi szervezeteket a jegybanktörvény módosításával kapcsolatosan