Elemér
0 °C
10 °C

Nem rémültünk meg a válságtól

2012.06.20. 14:28 Módosítva: 2012.06.20. 14:28
A befektetési alapok vagyona a negatív piaci környezet ellenére stagnált májusban, sőt egyes alaptípusoknál nagyobb mértékű tőkebeáramlás volt tapasztalható - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán az MTI-vel.

Friss tőkét a legbiztonságosabb alapok, így a likviditási és a tőkevédett alapok vonzottak májusban, míg a zártkörű, intézményi befektetőknek értékesített alapoknál folytatódott a hónapok óta tartó pénzkivonás. Utóbbiaknál azonban a BAMOSZ szakértői szerint már az utolsó tételek eladása került sorra.

A szövetség tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 7,8 milliárd forinttal, 0,3 százalékkal csökkent májusban, a hónap végén a összesen 3109 milliárd forintot tett ki.

A pénzpiaci alapokba - mely kategória magában foglalja a likviditási alapokat is - 9,5 milliárd forint áramlott be, amit a pozitív hozamok tovább növeltek, így összességében 1,3 százalékkal nőtt a vagyonuk, ami május végén 1236 milliárd forint volt. A BAMOSZ jelentése megjegyzi, hogy az eurós pénzpiaci alapokhoz áramlott a legtöbb friss tőke, több mint 7 milliárd forint májusban.

A tőkevédett alapok májusban szintén jelentős friss tőkét vonzottak, amihez hozzájárult, hogy három nagy alapkezelő is indított új alapot ebben a kategóriában. A tőkebeáramlás 8,7 milliárd forint volt, így a tőkevédett alapok vagyona a hónap végére 1 százalékos növekedéssel megközelítette a 435 milliárd forintot.

Az abszolút hozamú alapok szintén vonzóak voltak májusban, 2 milliárdnyi friss tőkét helyeztek el ezekben a befektetők. Ennek az alapkategóriának a növekvő népszerűségét jelzi, hogy nem egy rövid fellángolást láthattunk, hanem már hosszú ideje tartó folyamatos vagyonnövekedést - olvasható a BAMOSZ jelentésében. A kategória vagyona májusban 1,3 százalékkal 158,5 milliárd forintra nőtt.

A nyilvános ingatlanalapoknál 1,9 milliárd forintos tőkebeáramlás volt tapasztalható, és ezzel egy hosszabb ideig tartó csökkenő trend tört meg. Az ingatlanalapok pozitív átlaghozama tovább növelte a vagyont, amely a hónap végére 1,2 százalékkal 374 milliárd forintra gyarapodott.

A kötvényalapok vagyona összességében 2,5 százalékkal csökkent, amihez a visszaváltások 7,5 milliárd forinttal járultak hozzá. Ezekben az alapokban 318,5 milliárd forintot kezeltek a hónap végén.

A részvényalapok szintén a hónap vesztesei voltak, miután májusban mind a fejlett, mind a fejlődő régióban estek a tőzsdék, és a BUX ezen belül is alulteljesítő volt. A visszaváltások megközelítették a 3,2 milliárd forintot, a részvényalapok vagyona pedig összességében 7,5 százalékkal 239,4 milliárd forintra csökkent.

A kisebb kategóriák közül az árupiaci alapokból a kategória nagyságához képest jelentős, közel 500 milliós tőke távozott. A negatív hozamok tovább csökkentették a kategória alapjainak vagyonát, amely így 9,7 százalékkal 13,6 milliárd forintra csökkent. A zártkörű alapok vagyona a visszaváltások miatt májusban már csak szerényebben 2,1 százalékkal csökkent, 217 milliárd forintra. A legtöbb tőke az ingatlanalapokból távozott.