Géza
1 °C
16 °C

Nepperek terjeszkednek az autópiacon

2012.06.21. 13:25

Drasztikusan megnőtt az adóelkerülés a magyarországi gépjármű-értékesítési piacon a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) szerint, s ez versenyhátrányba hozza a legális autókereskedőket. Gablini Gábor, a szervezet elnöke csütörtökön Budaörsön sajtótájékoztatón elmondta, a használt autók importját megkönnyítő regisztrációs adó csökkentése az illegális kereskedelem lehetőségeit bővítette.

A Carinfo adatai szerint Magyarországon az idén az első öt hónapban 22 829 személygépjárművet helyeztek forgalomba, ami 20,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Gablini Gábor szerint azonban ez a statisztika hamis képet ad a magyar piacról, mert a forgalomba helyezés 15-20 százaléka virtuális, vagyis valójában reexport, amelynek során rövid időn belül ki is vonják a forgalomból a járművet és külföldön eladják.

Szigorításokat javasolnak

Az elnök jelezte: a manipulált adatok hatására a gyártók megemelhetik a ma még kedvező magyarországi áraikat, ami rontja a vevők pozícióját. A szervezet ezért azt javasolja, hogy a reális statisztika érdekében a kivonásokkal korrigálják az adatokat.

A szövetség javaslatot tett arra is, hogy csak regisztrált és bankgaranciával rendelkező vállalkozások importálhassanak használt autókat. A magánszemélyként importáló nepperek ugyanis nem fizetnek semmilyen adót a tevékenységük után, holott egy átlagos nepper 80-100 autót is behoz egy év alatt - mondta Gablini Gábor.

Özönlenek a minősítetlen alkatrészek

A GÉMOSZ szerint a közlekedés biztonságát is veszélyezteti, hogy minősítetlen, gyenge minőségű alkatrészek özönlenek az országba. Ennek megakadályozására a rendszeres hatósági ellenőrzés visszaállítását, az engedély nélkül javítók kiszűrését szorgalmazzák. Súlyos problémának látja a szervezet a "nagyüzemi" olajhamisítást is, ami az olajcégek adatai szerint Magyarországon már a piac 50 százalékát jelenti.