Bod Péter: 2006 óta nem nőtt a gazdaság

2012.06.21. 08:23 Módosítva: 2012.06.21. 08:24
Magyarországon 2006 óta lényegében nem nőtt a GDP - mondta Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora szerdán Budapesten, egy szakmai konferencián.

A "Magyarország hogyan tovább? - gazdasági boksz utca" című rendezvénysorozat nyitó eseményén, amelyet a Menedzserek Országos Szövetsége szervezett, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke Vértes Andrással, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökével cserélt véleményt a  magyar gazdasági folyamatokról.

Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetből az ország csak lassan lábalhat ki. Vértes András hozzátette: a tényleges kilábaláshoz szerinte elengedhetetlen lenne a szakemberek közvetlen véleménycseréje.

Bod Péter Ákos kifejtette: a mostani kormányzat gazdaságpolitikai törekvése arra irányult, hogy ne megszorításokkal, hanem a munkára való ösztönzéssel, valamint az állam aktivitásának növelésével hozza lendületbe a magyar gazdaságot. Jelezte ugyanakkor, hogy a gazdaság motorjait ténylegesen nem sikerült beindítani, mivel 2010-11-ben a GDP növekedése 1 százalék körüli volt, míg az idén várhatóan nem nő a GDP Magyarországon. Jövőre azonban már ambiciózusabb növekedési célt, a GDP 1,6 százalékos emelkedését tűzte ki a kormány gazdaságpolitikája.

A volt jegybankelnök a kormány javára írta, hogy nekilátott a munkaerőpiac megreformálásának, ami szerinte nem kis feladatot jelent. Megjegyezte: ő maga nem vágott volna bele ebbe a munkába a jelenlegi gazdasági körülményeket ismerve.

Bod Péter Ákos úgy vélte: összességében a kormány túl sok konfliktusos ügyet vállalt magára. Kiemelte: szerinte ez abból is adódhatott, hogy az első Orbán-kormány idején az ország még nem volt az Európai Unió tagja. A kis- és középvállalkozások megsegítésének eredményei, amit a kormány célul tűzött ki, még nem látszanak - jegyezte meg.

Vértes András a helyzetet értékelve elmondta: a 2007-es magyar GDP-hez képest most a magyar bruttó hazai termék 4,7 százalékkal alacsonyabb.

Jelezte: a lakossági fogyasztás az akkorihoz képest 10 százalékkal mérséklődött, míg a beruházások 18 százalékkal estek vissza. A közgazdász szerint a magyar gazdaság bajainak eredője pillanatnyilag a jogbizonytalanság, a gazdasági kiszámíthatatlanság, valamint a hibás gazdaságpolitika. Vértes András hangsúlyozta: a hibás gazdaságpolitika pillanatnyilag a magyar gazdaságban kisebb gond, mint az előző két "bajforrás".

Hozzátette: a GDP idei csökkenése, illetve a jövő évi növekedése lényegében kioltja egymást, és együtt nulla eredőt eredményez. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdasági bajokból való kiút nehéz és hosszú lesz.  • Hírek
  • Megtakarítás