Elérte a csődhullám az IT-cégeket

2012.06.21. 16:42 Módosítva: 2012.06.21. 18:01

Az elektronikával és a számítástechnikával foglalkozó cégek körében több mint 65 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma az első negyedévben 2011 azonos időszakához képest, miközben országos átlagban 25 százalékkal emelkedett – közölte a Coface Hungary hitelbiztosító csütörtökön.

A mutatók alapján az elmúlt évek hazai gazdaságot sújtó csapásait nehezen viselte a szektor, bár az eljárások száma alacsony, az összes regisztráltnak alig 4 százalékát teszik ki. Az esetek 70 százaléka végelszámolás, ezen belül a kényszer-végelszámolások a legjellemzőbbek. Az ügyek másik nagy hányadát a felszámolások teszik ki, a vizsgált időszakokban csődeljárást nem kezdeményeztek.

A legnagyobb ütemben a végelszámolások száma nőtt, ezen belül közel háromszorosára emelkedett az elrendelt egyszerűsített végelszámolások száma. A Coface szerint az eljárások alá vontak jellemzően 300 millió forint alatti forgalmú vállalkozások voltak. Az ágazat szereplőit komolyan érinthette néhány nagyobb multi (egyebek között az Elcoteq, a Nokia) magyarországi gyáregységeinek bezárása, illetve kapacitásainak jelentős csökkentése, és a kormányzati intézkedések, így az áfa vagy a járulékok emelése.

A Coface által vizsgáltak közül minden második magyar cég számít kimondottan, vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek, de az elektronikai és számítástechnikai cégek helyzete az első negyedéves magas fizetésképtelenségi adatok ellenére is jobb, mint az országos átlag.

Hagyományosan az építőipart tartják egyébként a leginkább válságsújtotta ágazatnak. Az Opten szintén csütörtökön közölt adatai szerint az elmúlt három hónapban havonta 590 építőipari cégnél indult végelszámolás, ami a végelszámolások 73 százalékos növekedését jelenti. A cégek legtöbbször az adóhivatal adószámtörlési eljárásai nyomán jutnak el idáig. A felszámolásoknál drasztikus növekedés nincs, de hasonlóan drámai a helyzet: ilyen cégmegszüntetésből a valaha volt harmadik legtöbb, 418 indult el ebben a hónapban, ennél többet csak tavaly júniusban és novemberben regisztráltak.