Megindulhat a lakáspiac

2012.06.22. 12:50

A 2009-2011 közti, évi kb. 90 ezres ingatlan adás-vételi tranzakció után idén 100-110 ezres  forgalom várható. Ez ugyan messze elmarad a válság előtti 200 ezres nagyságrendtől, mégis 10-20 százalék közötti emelkedést jelent - állítja a Duna House elemzése.

Ennek hátterében - mivel az ingatlanpiacot élénkítő hitelezés idén sem indul be - a KKV-kat segítő Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Program lehet. Ennek keretében EU-s forrásból 2012-ben akár már 30 millió forint igényelhető, akár ingatlanvásárlásra is. Ebből 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás, a többi pedig kamattámogatott hitel.

Másik jelentős felhajtó tényező lehetne vissza nem térítendő állami támogatás. A jelenlegi támogatás szigorú feltételrendszerhez van kötve, új lakás vásárlás esetén vehető igénybe és mértéke is alacsonyabb, két gyermek esetén 0,8-1,3 millió, három esetén pedig 1,2-2 millió forint.

Az év elején érezhető volt a befektetői célú vásárlók hulláma, ami azt jelezte, hogy a piaci szereplők nem számítanak további jelentős áresésre. Talán ennél még beszédesebb a nagyobb lakásba költözők arányának folyamatos növekedése.

Az idei első 5 hónap alapján az összes hazai ingatlan adás-vételi tranzakció darabszáma meghaladta a 45 ezret, vagyis a Duna House januárban közölt idei becslése, miszerint 2012-ben 100-110 ezer tranzakció lehet, egyre biztosabbnak látszik.

A tavalyi év azonos időszakában 32,4 ezer tranzakció volt, amelynél az idei első 5 hónap 30 százalékkal magasabb. Ez a növekedés azonnal meg is mutatkozott az árakban, hiszen az első negyedéves adatok alapján 1 százalékpontot felfelé mozdult az árindex és erre másfél éve nem volt példa, s mindezt úgy, hogy a végtörlesztés elvileg lefelé nyomta volna inkább az árakat.