Mégsem bukjuk az uniós pénzeket

2012.06.22. 13:59

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (Ecofin) június 22-i ülése döntött a Kohéziós Alapból származó kötelezettségvállalások részleges felfüggesztésének megszűntetéséről, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A döntésre azért kerülhetett sor, mert a Tanács és az Európai Bizottság is úgy látja, hogy Magyarország megfelelő lépéseket tett a túlzott hiány megszűntetése érdekében.

Nem mozdult a forint

A döntés a korábbi Brüsszeli jelzések után várható volt, így érdemi hatása nem volt a forint árfolyamára, maradt a korábbi 287-288 körüli szinten. A dollárt kora délután 229 forintért adták a bankközi devizapiacon, a svájci frank árfolyama 239 forint közelében mozogott.

"A tanács úgy értékelte, hogy az április 23-án beadott, éves konvergenciaprogramban vázolt hivatalos hiánycélok és tervezett pénzügyi erőfeszítések összhangban állnak az ajánlással" - áll az Ecofin nyilatkozatában. Jelezték ugyanakkor azt is, hogy hivatalosan a Magyarország ellen túlzott hiány miatt folyó eljárás nem szűnik meg. Erre az uniós szabályok szerint legkorábban jövőre kerülhet sor.

Mint ismert, a bizottság azért helyezte kilátásba a pénzek felfüggesztését, mert a kormánynak a költségvetési hiányt leszorító intézkedéseit nem tartotta elégségesnek ahhoz, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A tanács 2012 márciusában még úgy látta, hogy kockázatok övezik azt, hogy a magyar költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt tud-e maradni.

A tárca szerint az Ecofin mostani döntésével 2004 óta tartó túlzott hiány eljárásban először született kedvező döntés Magyarország számára, ezzel elhárult annak a veszélye, hogy mintegy félmilliárd euró fejlesztési forrástól elessen Magyarország.

A felfüggesztés a 2007–2013 közötti EU-költségvetési időszakra Magyarországnak elkülönített keret 5,7 százaléka, illetve a jövő évre még megmaradó keret 29 százaléka lett volna. A Kohéziós Alapból a 2007–2013 közötti időszakra Magyarországnak előirányzott összeg 8,6 milliárd euró, ebből a 2013-ra előirányzott összeg eredetileg 1,7 milliárd euró.

Az Ecofin Magyarországra nézve kedvező ítélete annak elismerése, hogy a kormány a Széll Kálmán Terv 2.0-ban újabb kiigazításokat jelentett be, amelynek köszönhetően jövőre tartható lesz az elvárt 3 százalék alatti hiánycél. Az Európai Bizottság május 30-án nyilvánosságra hozott értékelésében már megállapította, hogy a kormány intézkedései lehetővé teszik, hogy 2013-ben megszűnjön a Magyarországgal szemben 2004 óta folyó túlzott hiány eljárás. Az Ecofin kedvező pénteki döntését délelőtt már Rogán Antal a fidesz frakcióvezetője bejelentette.

"Ez egy öröksége volt a mostani kormánynak" – mondta, mert az előző kormányok az általuk tett ígéreteket, azaz a költségvetési deficit csökkentését, a hiány mérséklését és az államadósság leszorítását nem tudták valóra váltani. Most, a nemzetközi egyezményekkel kapcsolatos viták lezárása korszakváltás is egyben, tette hozzá.

Szép sikernek nevezte Luxembourgban Matolcsy György, hogy az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa (Ecofin) pénteken megszüntette a magyarországi kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntést. "Először kaptunk olyan nyílt és egyértelmű visszajelzést az Európai Uniótól, hogy Magyarország az elmúlt két év nem könnyű, ámde áldozatos munkája révén az állam pénzügyeit rendbe tette 2012-re egy 2,5 százalékos költségvetési hiányszámmal, és jövőre is mélyen 3 százalék alatti hiány-előrejelzéssel" - fogalmazott.

Matolcsy György jelezte, hogy pénteken a találkozó egyetlen résztvevője sem szállt vitába az Európai Bizottság szankciótörlési javaslatával. Mint mondta, már a márciusi pénzügyminiszteri tanácsülésen "nagyon komoly szövetségi, baráti háló alakult ki Magyarország körül", már akkor a tanács mintegy kétharmada Magyarország mellett szólalt fel, hangoztatva, hogy nem tisztességes, nem járható út a kohéziós pénzek felfüggesztése. Magyarország nem esik el uniós támogatástól jövőre, "a pénz a zsebünkben lesz, és remélhetőleg rövid időn belül a gazdaságban is" - szögezte le a miniszter.